KORENČKOVE KRPICE
DANES SEM PONOVNO Z VAMI UČITELJICA NATAŠA. ZELO RADA IMAM KORENJE. JE ZELO DOBREGA OKUSA, ODLIKUJE PA GA TUDI VISOKA HRANILNA VREDNOST.
DANES JE NA VOLJO SKOZI VSE LETO V RAZLIČNIH BARVNIH ODTENKIH OD ORANŽNE DO RUMENE. NEKATERE SORTE SO MANJ VLAKNATE, DRUGE SO BOLJ SLADKE, TRETJE BOLJ HRUSTLJAVE …
vir: slovenia.si vir: uredništvo revije Bodi eko
NJEGOVO ORANŽNO BARVO PRISPEVAJO KAROTENI. DOMNEVAJO, DA JE DOMOVINA TE ORANŽNO OBARVANE VRTNINE IZ DRUŽINE KORENOVK EVROPA. VZGOJILI NAJ BI JO NIZOZEMCI V SREDNJEM VEKU.
DANES JE KORENJE
SESTAVINA ŠTEVILNIH JEDI. PRISPEVA JIM BARVO, SOČNOST, OKUS TER ŠTEVILNA
KORISTNA HRANILA.
SUROVO KORENJE LAHKO NA FINO ALI GROBO NARIBAMO, NAREŽEMO NA TANKE ALI DEBELE REZINE IN POSTREŽEMO Z OMAKO, V SOLATI, GA DODAMO JUHI, ENOLONČNICAM, GA PEČEMO ALI DUŠIMO. NEKATERI NE MARAJO NE SUROVEGA NE KUHANEGA KORENJA, A JIM PRIJA KORENČKOV SOK. TUDI TO TELO OSKRBI Z OBILJEM VITAMINOV IN RUDNIN. OKUS SOKA JE MOŽNO IZBOLJŠATI Z DODATKOM DRUGE ZELENJAVE ALI SADEŽEV.
JAZ PA IMAM DANES ZA
VAS PIŠKOTE S KORENČKOM. SO ZELO PREPROSTI ZA PRIPRAVO.
POTREBUJETE:
·
30 DAG NARIBANEGA KORENČKA
·
30 DAG MASLA ALI MARGARINE
·
60 DAG MOKE
·
1 PECILNI PRAŠEK
·
1 VANILIN SLADKOR
PO 2 ENAKA LIKA ZLOŽI SKUPAJ, VMES PA NAPOLNI Z MARMELADO.
ROBOVE STISNI Z VILICAMI V KRPICE OZ. ŽEPKE.
PECI NA 180 STOPINJ, DA ZARUMENIJO OZ. RAHLO PORJAVIJO. PO ŽELJI ŠE TOPLE POVALJAJ V SLADKORNEM PRAHU.
Nataša, kako super, hvala! Mene že vsi zafrkavajo, ker dajem korenček v skoraj vse jedi, edino v piškote jih še nisem poskusila vključiti :)
OdgovoriIzbriši