HRANA, KI JE LJUDJE POJEMO NAJVEČ

PRI NAČRTOVANJU JEDILNIKA ZA NASLEDNJI TEDEN SEM SE ZAČELA SPRAŠEVATI, KATERE HRANE POJEMO LJUDJE PO CELEM SVETU NAJVEČ. 

NA MOJEM NAKUPOVALNEM SEZNAMU SO SE NAMREČ SPET ZNAŠLI PIŠKOTI, RIBE, SIR, GOVEDINA, PAPRIKA, KORENČEK, MLEKO, ČOKOLADA, JAJCA IN KORUZA ZA PRIPRAVO POKOVKE, KI JE ŽE VRSTO LET MOJ NAJLJUBŠI SLANI PRIGRIZEK. 

ZANIMALO ME JE, ČE JE KATERO OD TEH ŽIVIL TUDI PO SVETU TAKO ZELO PRILJUBLJENO KOT PRI NAS DOMA. 

NAŠLA SEM SEZNAM SPLETNE STRANI TASTEATLAS, KI BI JO LAHKO OPISALI KOT NEKAKŠEN ATLAS SVETOVNE HRANE. SEZNAM JE BIL POSODOBLJEN KAKŠEN DAN NAZAJ. 

PA SI OGLEJMO, KATERE HRANE POJEMO LJUDJE PO SVETU NAJVEČ.

NA  10. MESTU JE CUPCAKE  PRIKUPNA MAJHNA SLAŠČICA, KI IZVIRA IZ ZDRUŽENIH DRŽAV AMERIKE. 


 9. MESTO JE UJEL CROISSANT – MASLENI ROGLJIČEK (REČEMO MU TUDI FRANCOSKI ROGLJIČEK). FRANCOSKO IME CROISSANT JE DOBIL ZARADI SVOJE OBLIKE POLMESECA.



 8. MESTO PRIPADA TOFUJU – SIRU, KI IZVIRA IZ KITAJSKE. IZDELUJEJO GA IZ SOJE IN VODE, DODAJO PA MU TUDI SREDSTVO ZA STRJEVANJE. TOFU JE KAKOVOSTEN VIR BELJAKOVIN IN KALCIJA, JE PA ZELO BLAGEGA OKUSA, ZATO MU SAMA DODAM VELIKO ZAČIMB IN GA POPEČEM DO ZLATO-RJAVE BARVE.

NA  7. MESTU JE MOCHI, KI SICER PRVOTNO IZVIRA IZ KITAJSKE, A ŽE VEČ STOLETIJ VELJA ZA POMEMBEN DEL JAPONSKE PREHRANSKE KULTURE. V OSNOVI GRE ZA RIŽEVE CMOČKE, POLNJENE Z RAZLIČNIMI SLANIMI IN SLADKIMI NADEVI. SAMA SEM IMELA ČAST PREIZKUSITI SLADKO RAZLIČICO S FIŽOLOVO PASTO, ZA KATERO SEM BILA NAJPREJ PREPRIČANA, DA JE ČOKOLADA 😊 


NA  6. MESTU SO SE ZNAŠLI STEKLENI REZANCI – TANKI IN DOLGI PROZORNI REZANCI KITAJSKEGA IZVORA, KI JIH NAJPOGOSTEJE PRIPRAVIJO IZ KROMPIRJEVEGA ALI FIŽOLOVEGA ŠKROBA.


 5. MESTO SI LASTIJO TAKOSI – PRILJUBLJENA MEHIŠKA ULIČNA HRANA. GRE PRAVZAPRAV ZA TORTILJE Z RAZLIČNIMI NADEVI IZ MESA, ZELENJAVE ALI MORSKE HRANE, KI JIH JEMO BREZ PRIBORA.


 4. MESTO PRIPADA JAPONSKI JUHI Z REZANCI – RAMEN. MEDTEM KO SO REZANCI NA 6. MESTU BREZ GLUTENA, PA SO GLAVNA SESTAVINA TE JEDI PŠENIČNI REZANCI, KI TOREJ VSEBUJEJO GLUTEN. ZVEZDA JEDI JE JUŠNA OSNOVA IZ SVINJSKEGA, PIŠČANČJEGA MESA ALI MORSKE HRANE, KI SE KUHA ZELO DOLGO, DA DOBI MOČAN OKUS, TEMNO BARVO IN PRIMERNO GOSTOTO. 


NA 3. MESTU PO PRILJUBLJENOSTI JE NAM DOBRO POZNANI BURGER, KI VELJA ZA TIPIČNO AMERIŠKO JED. 


SREBRNO MEDALJO Z  2. MESTOM SI ZASLUŽI TUDI MENI ZELO LJUBI SUŠI. TO JE NAJBOLJ ZNANA JAPONSKA JED IZ RIŽA IN DODATKOV. POZNAMO VELIKO RAZLIČNIH VRST – MED NAJBOLJ ZNANIMI STA MAKI (NA SLIKI ZGORAJ) IN NIGIRI (NA SLIKI SPODAJ). 


NA  1. MESTU PA PRIČAKOVANO KRALJUJE PICA, ITALIJANSKA JED IZ KVAŠENEGA TESTA, PARADIŽNIKOVE OMAKE IN SIRA. 

SEVEDA TUDI TU OBSTAJA VELIKO RAZLIČIC – MOJA NAJLJUBŠA JE MORSKA. PA TVOJA?


Vir: Pridobljeno 11. 1. 2021 na https://www.tasteatlas.com/most-popular-food-in-the-world?fbclid=IwAR2Clk_OoZAwPSR_g46AwbXgU7bMIJsA_z6DHquiUKfyLQdBWqU28kHkjuI

UČITELJICA LEA


Komentarji

  1. Kaj pa čokolada? Na katerem mestu je? Hmmm, očitno je pica kraljica. Zanimivo branje, Lea..

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

PRAVLJICA BABICA ZIMA

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

SLOVENSKI OTROŠKI LJUDSKI PLESI