BITKA PIŠKOTOV: DOMAČI PRIJATELJI PROTI CANTUCCINOM



DOMAČI PRIJATELJ SO PIŠKOTI, KI SO V SLOVENSKEM PROSTORU PRISOTNI ŽE ODKAR POMNIM. IME JIM ZELO USTREZA, SAJ JIH PONAVADI DELIMO S PRIJATELJI ALI DRUŽINSKIMI ČLANI. SO POLNEGA OKUSA, HRUSTLJAVI IN ODLIČNI ZA NAMAKANJE V TOPLO PIJAČO. ZA PRIPRAVO SO ZELO ENOSTAVNI. 


CANTUCCINI
 SO MANDLJEVI PIŠKOTI, KI IZVIRAJO IZ TOSKANE, ZELO SO PRILJUBLJENI PO VSEJ ITALIJI, PA TUDI ZUNAJ NJENIH MEJA. PRVI DOKUMENTIRAN RECEPT JE IZ 18. STOLETJA, SHRANJEN V MESTECU PRATO V BLIŽINI FIRENC. GRE ZA DVAKRAT PEČENE PIŠKOTE (BISCOTTI), ENAKO KOT PRI DOMAČEM PRIJATELJU.
GOVORA JE O HRUSTLJAVIH, DIŠEČIH MANDLJEVIH PIŠKOTIH, PRAVIH ZA POMAKANJE V KAVO, MLEKO, KAKAV … 

KAJ MISLIŠ, KATERI SO NAJLJUBŠI MENI?  


CANTUCCINI, SAJ SO ZAME BOLJ AROMATIČNI IN NEKOLIKO MEHKEJŠI. IDEJO ZA "BITKO" MED PIŠKOTI PA SEM DOBILA, KO JE MOJ PRIJATELJ PRAZNOVAL OKROGLI ROJSTNI DAN. SPEKLA SEM DVE RAZLIČICI DOMAČEGA PRIJATELJA (V PRVO SEM DODALA PISATCIJE TER OREHE,  V DRUGO PA LEŠNIKE IN MANDLJE)  TER CANTUCCINE IN JIH SHRANILA V TRI PODOBNE KOZARČKE Z NAPISI 1, 2 IN 3. 


NJEGOVA NALOGA JE BILA, DA PREPOZNA ZA KATERO VRSTO PIŠKOTOV GRE - VSAKOKRAT KO SEM MU POSTREGLA S CANTUCCINI SE JE NAMREČ ZAHVALJEVAL ZA DOMAČEGA PRIJATELJA. Z IGRICO OKUŠANJA SEM GA ŽELELA "NAUČITI", KAJ JE RES DOBRO (PO MOJEM OKUSU SEVEDA ;)
TEBI PA  MI NI TREBA VERJETI NA BESEDO - NAJBOLJE JE, DA OBE VRSTI SPEČEŠ IN UGOTOVIŠ, KAJ JE NAJBOLJ NJAMI ZATE IN MORDA TUDI TI KOMU PRIPRAVIŠ PODOBNO POKUŠINO ;)

SESTAVINE ZA PIŠKOTE DOMAČI PRIJATELJ

  • 2 JAJCI
  • 160 G SLADKORJA
  • 1/2 ŽLIČKE LIMONINE LUPINICE
  • 1 VANILIN SLADKOR
  • 40 G STOPLJENEGA MASLA
  • 2 ŽLICI MLEKA (ALI POLJUBNEGA LIKERJA)
  • 1 ČAJNA ŽLIČKA PECILNEGA PRAŠKA
  • 300 G GLADKE BELE MOKE
  • 50 G GROBO SESEKLJANIH OREHOV
  • 60 G ROZIN
  • 40 G GROBO SESEKLJANIH LEŠNIKOV
  • 30 G GROBO SESEKLJANIH MANDLJEV
  • 30 G GROBO SESEKLJANIH PISTACIJ




SESTAVINE ZA CANTUCCINE

  • 450 G MOKE
  • 130 G BELEGA SLADKORJA
  • 80 G RJAVEGA  SLADKORJA 
  • 130 G NEOLUŠČENIH NASEKLJANIH  MANDLJEV (LAHKO TUDI DRUGE OREŠKE, KI JIH IMAŠ DOMA, SAMA SEM TOKRAT DODALA LEŠNIKE)

  • 1 VANILIN SLADKOR
  • ŽLIČKI PECILNEGA PRAŠKA
  • 3 JAJCA
  • 1/2 ŽLIČKE MUŠKATNEGA OREŠKA
  • 1/2 ŽLIČKE PIMENTA
  • 1/2 ŽLIČKE INGVERJA V PRAHU
  • CIMET PO OKUSU
  • NOŽEVA KONICA SOLI
  • PO ŽELJI NARIBANA LUPINICA 1 BIO POMARANČE ALI 1 BIO LIMONE (ALI VEČ ODVISNO OD OKUSA)

PRIPRAVA OBEH PIŠKOTOV:

JAJCA IN SLADKOR PENASTO ZMEŠAMO.

V DRUGI SKLEDI PREMEŠAMO SUHE SESTAVINE TER NATO DODAMO JAJCA S SLADKORJEM. NAZADNJE VMEŠAMO ŠE OREŠKE IN MASO PREGNETEMO NA POMOKANI DESKI. 

MASO RAZDELIMO NA TRI KOSE, VSAK KOS POSEBEJ OBLIKUJEMO V PODOLGOVATO ŠTRUČKO, TER VSE TRI POLOŽIMO NA PEKAČ S PEKI PAPIRJEM.  


DOMAČEGA PRIJATELJA PEČEMO V OGRETI PEČICI NA 190°C  20 MINUT CANTUCCINE PA ENAKO DOLGO NA 180°C. 


PO 20. MINUTAH ŠTRUČKE DIAGONALNO RAZREŽEMO NA PRIBLIŽNO 2 CENTIMETRA DEBELE KOSE, JIH RAZVRSTIMO PO PEKAČU IN PEČEMO ŠE PRIBLIŽNO 10 MINUT NA 180°C. 


POČAKAMO DA SE OHLADIJO IN SI JIH PRIVOŠČIMO S KAVO, ČAJEM ALI KAKAVOM.  MORDA  PA JIH PODARIMO KOT DARILO.

SAMA SEM PIŠKOTE DOMAČI PRIJATELJ PODARILA SLAVLJENCEM V DOMU UPOKOJENCEV SKUPAJ Z VOŠČILNICAMI TER DARILCI.



KATERI PA SO TVOJI NAJLJUBŠI PIŠKOTI?
VESELA BOM KAKŠNEGA NOVEGA RECEPTA ŠE POSEBNO, ČE BO POSLAN S FOTOGRAFIJO : )

SONČEK TI POŠILJAM V DOLINO,



UČITELJICA MAJDA



 

Komentarji

  1. JOJ MAJDA TOLE JE PA TAKO ZAPELJIVO. NASLEDNJA PEKA BO GOTOVO TOLE,.........MMMMMMMMMMMMM.

    MOJCA

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hmmm, Mojca, zdaj me pa zanima ali boš izbrala prve ali druge ;-)
      Lep večer, Majda

      Izbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

PRAVLJICA BABICA ZIMA

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

SLOVENSKI OTROŠKI LJUDSKI PLESI