BABICA ZIMA 

  

DOBER DAN!


VSI SMO ŽE MALCE UTRUJENI, SAMO ŠE MALCE ZDRŽIMO IN POTRPIMO. ZA SPROSTITEV SI LAHKO  PREBERETE PRAVLJICO O  BABICI ZIMI. ZRAVEN LAHKO RIŠETE ALI IZDELATE LUTKE, S KATERIMI LAHKO PRAVLJICO ODIGRATE

 

BABICA ZIMA                                                                   

(PRAVLJICA PLESNEGA MESTA, ZAPISALA ANJA OMAN)

 

TAP TAP, TAP TAP, TAP TAP, ČISTO POTIHO, SKORAJ NESLIŠNO, Z NEBA PADAJO DROBCENE SNEŽINKE. POBELILE SO GOZDOVE, ULICE IN HIŠE. BABICA ZIMA JE BILA LETOS ŠE POSEBEJ PRIDNA. GUNCA GUNCA, GUNC GUNC, SE ZIBLJE NA SVOJEM STAREM GUGALNIKU, PLETE TOPEL VOLNEN ŠAL IN SKOZI OKNO OBČUDUJE SVOJO BELO UMETNINO.

TOK TOK, TOK TOK, POTRKA NA VRATA. BABICA ZIMA PRIJAZNO POVABI: ”KAR NAPREJ.” V SOBO PRISKAKLJA ZAJČEK. IZ UŠESK POTRESE SNEŽINKE, KI SO SE TAM NABRALE IN SMUKNE K BABIČINEM GUGALNIKU: ”BABICA ZIMA, SE LAHKO MALO POGREJEM? LETOS SI BILA ZELO PRIDNA, SNEG JE VSEPOVSOD, PA TUDI MRAZ JE.” BABICA ZIMA ZAJČKA OVIJE V TOPEL ŠAL, KI GA PLETE: ”TAKOLE, ZDAJ TI BO TOPLO.”

TOK TOK, TOK TOK, POTRKA NA VRATA. BABICA ZIMA PRIJAZNO POVABI: ”KAR NAPREJ.” V SOBO PRITEČE MIŠKA. IZ REPKA POTRESE SNEŽINKE, KI SO SE TAM NABRALE IN SMUKNE K BABIČINEM GUGALNIKU: ”BABICA ZIMA, SE LAHKO MALO POGREJEM? LETOS SI BILA ZELO PRIDNA, SNEG JE VSEPOVSOD, PA TUDI MRAZ JE.”  ZAJČEK NAREDI MALO PROSTORA, BABICA ZIMA PA MIŠKO OVIJE V TOPEL ŠAL, KI GA PLETE: ”TAKOLE, ZDAJ TI BO TOPLO.”

TOK TOK, TOK TOK, POTRKA NA VRATA. BABICA ZIMA PRIJAZNO POVABI: ”KAR NAPREJ.” V SOBO PRIBRUNDA MEDVED. IZ TREBUŠČKA POTRESE SNEŽINKE, KI SO SE TAM NABRALE IN SMUKNE K BABIČINEM GUGALNIKU: ”BABICA ZIMA, SE LAHKO MALO POGREJEM? LETOS SI BILA ZELO PRIDNA, SNEG JE VSEPOVSOD, PA TUDI MRAZ JE.” MIŠKA SE PREMAKNE, ZAJČEK NAREDI MALO PROSTORA, BABICA ZIMA PA MEDVEDA OVIJE V TOPEL ŠAL, KI GA PLETE: ”TAKOLE, ZDAJ TI BO TOPLO.” VSI NA TOPLEM SE NEŽNO STISKAJO IN SKOZI OKNO OBČUDUJEJO ČAROBNO ZIMSKO POKRAJINO.

TOK TOK, TOK TOK, POTRKA NA VRATA. BABICA ZIMA PRIJAZNO POVABI: ”KAR NAPREJ.” V SOBO SE PRITIHOTAPI LISICA. IZ SMRČKA POTRESE SNEŽINKE, KI SO SE TAM NABRALE IN SMUKNE K BABIČINEM GUGALNIKU: ”BABICA ZIMA, SE LAHKO MALO POGREJEM? LETOS SI BILA ZELO PRIDNA, SNEG JE VSEPOVSOD, PA TUDI MRAZ JE.” MEDVED SE STISNE BLIŽJE K MIŠKI, MIŠKA SE PREMAKNE, ZAJČEK NAREDI MALO PROSTORA, BABICA ZIMA PA LISICO OVIJE V TOPEL ŠAL, KI GA PLETE: ”TAKOLE, ZDAJ TI BO TOPLO.”  A LISICA, ZVITOREPKA, SE Z MAJHNIM KOŠČKOM ŠALA NE ZADOVOLJI. HOČE GA IMETI VEČ SAMO ZASE IN NE VSEGA DELITI. ZATO NAJPREJ NARAHLO POTEGNE, DA NE BI OPAZILI. NATO PA MOČNEJE IN MOČNEJE IN TOPEL VOLNEN PLAŠČ SE… PRETRGA! 

”O JOOOOOOJ!” VZKLIKNE BABICA ZIMA. ”MOJ TOPEL VOLNEN ŠAL, KI SEM GA PLETLA CELO LETO, DA BI NAM BILO POZIMI TOPLO. STRGAN JE! KAJ BOM ZDAJ STORILA? KAKO BOM GRELA ŽIVALICE? VOLNE MI JE ZMANJKALO, ČASA ZA PLETENJE PA TUDI NIMAM VEČ, SAJ JE ZIMA ŽE TUKAJ.”  LISICI  JE BILO PRECEJ ŽAL, DA JE BILA TAKO POŽREŠNA IN OČKE JE OBRNILA V TLA. ZAJČEK, MIŠKA IN MEDVED PA SO POGUMNO VZKLIKNILI: ”NE SKRBI BABICA ZIMA! POMAGALI TI BOMO! ČE STOPIMO SKUPAJ, LAHKO REŠIMO ŠE TAKO VELIK PROBLEM!” 


            

                                           

ODSKAKLJALI, ODHITELI IN ODBRUNDALI SO DO BLIŽNJE KMETIJE. ZA NJIMI PA SE JE KLAVRNO TIHOTAPILA TUDI LISICA.  V TOPLEM HLEVČKU SO SE STISKALE MALE OVČICE. ”OVČKE, OVČKE, BI NAM LAHKO DALE MALO VOLNE? BABICI ZIMI, KI NAS JE PRIJAZNO GRELA, SMO PO NESREČI STRGALI TOPEL ŠAL IN NUJNO POTREBUJE NOVEGA.” BEE BEE, BEE BEE, OVČKE SO BREZ RAZMIŠLJANJA HITRO ODSTOPILE MALO SVOJE SNEŽNO BELE VOLNE IN SKUPINICI JUNAKOV ZAŽELELE TOPLO ZIMO.A TI SO ŽE HITELI NAPREJ, V GOZD.

”JELENČKI, JELENČKI, BI NAM LAHKO POMAGALI SPRESTI TOLE VOLNO? BABICI ZIMI, KI NAS JE PRIJAZNO GRELA, SMO PO NESREČI STRGALI TOPEL ŠAL IN NUJNO POTREBUJE NOVEGA.”HOP HOP, HOP HOP, JELENČKI SO NEMUDOMA PREPLETLI SVOJE ROGE IN SPREDLI KOSE VOLNE V TANKE BLEŠČEČE NITKE IN SKUPINICI JUNAKOV ZAŽELELI TOPLO ZIMO. A TI SO ŽE HITELI NAPREJ, NA POLJE.

”PTIČICE, PTIČICE, BI NAM LAHKO POMAGALE SPLESTI ŠAL? BABICI ZIMI, KI NAS JE PRIJAZNO GRELA, SMO PO NESREČI STRGALI TOPEL ŠAL IN NUJNO POTREBUJE NOVEGA.” ČIV ČIV, ČIC ČIV, PTIČKI SO SPRETNO POLETELI V NEBO IN SPLETLI TOPEL, DOLG ŠAL, KOT GA ŠE NI BILO IN SKUPINICI JUNAKOV ZAŽELELI TOPLO ZIMO. A TI SO ŽE HITELI NAZAJ, K BABICI.

          


 TOK TOK, TOK TOK, POTRKA NA VRATA. BABICA ZIMA PRIJAZNO POVABI: ”KAR NAPREJ.” V SOBO PRISKAKLJA ZAJČEK, PRITEČE MIŠKA, PRIBRUNDA MEDVED IN SE PRITIHOTAPI LISCA. IZ TELESC POTRESEJO SNEŽINKE, KI SO SE TAM NABRALE IN SMUKNEJO K BABIČINEM GUGALNIKU: ”BABICA ZIMA, TE LAHKO MALO POGREJEMO? LETOS SI BILA ZELO PRIDNA, SNEG JE VSEPOVSOD, PA TUDI MRAZ JE.” IN JO OVIJEJO V TOPEL VOLNEN ŠAL.

BABICA ZIMA SE VESELO ZASMEJE IN V SVOJ ŠAL PRIJAZNO OVIJE ZAJČKA, MIŠKO, MEDVEDA, OVČICE, JELENČKE, PTIČICE IN LISICO, KI SEDAJ VE, DA JE ZARES TOPLO TAKRAT, KO SI STVARI ENAKOMERNO DELIMO. KAR TOPLO JI JE PRI ZVITEM SRČKU, KO SE STISNE K OSTALIM IN POMISLI, DA PRAVA TOPLINA SPLOH NE PRIHAJA IZ KOŠČKA ŠALA, AMPAK OD PRIJATELJEV.

 

KAKO ŽE PIŠE O PRIJATELJSTVU V  KNJIGI MALI PRINC?

VEDNO BOŠ MOJ PRIJATELJ. ŽELEL SI BOŠ, DA BI SE SMEJAL Z MANO. MOJA ZVEZDA BO ZATE ENA OD ZVEZD. ZATO BOŠ RAD GLEDAL VSE ZVEZDE…VSE BODO TVOJE PRIJATELJICE.

 

VERJAMEM, DA IMATE TUDI VI VELIKO PRIJATELJEV. PRIJATELJSTVO JE NEKAJ BREZ ČESAR TEŽKO ŽIVIMO. ZAPOMNITE PA SI NASLEDNJE: PRAVI PRIJATELJ JE TISTI, KI JE ISKREN IN POŠTEN. LE NJEMU LAHKO ZAUPAMO. 

 

 LEPO SE IMEJTE IN NE POZABITE NA PRIJATELJE.

                                                                            UČITELJICA NEVENKA

 


 


          

 

    
      


 

Komentarji

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

TRIJE METULJI

CAKE POPS

RECEPT ZA BOŽIČNE MANDLJEVE ZVEZDICE