ADVENTNI ČAS SKOZI DROBNE POZORNOSTI

 ADVENTNI ČAS SKOZI DROBNE POZORNOSTI


 


 

DECEMBER JE MESEC PRAVLJIC SPLOH V ODDELKIH PODALJŠANIH BIVANJ NA NAŠI ŠOLI.  LETOŠNJI JE ŽAL ČISTO DRUGAČEN IN ZATO BI RADA Z VAMI DELILA, KAKO JE BILO V NAŠEM ODDELKU LANSKO LETO.

ŽE VRSTO LET NA NAŠI ŠOLI PRIČNEMO MESEC DECEMBER S PRAVLJIČNIM ADVENTNIM KOLEDARJEM. UČENCI SO MI SKRBNO PRINAŠALI KNJIGE Z BOŽIČNO ALI ZIMSKO VSEBINO, NASLOVE KNJIG SO PREPISALI NA MANJŠE LISTKE IN VSTAVILI V ROČNO NAREJENO ADVENTNO SMREČICO. 

 

 

 

 VSAK DAN SMO PO KOSILU  NAREDILI KROG PRIJATELJSTVA, PRIŽGALI SVEČKO IN DOLOČILI ENEGA UČENCA, KI JE Z IZŠTEVANKO IZŠTEL NEKOGA , KI JE ZA TEKOČI DAN POGLEDAL V SMREČICO KATERA ZAPISANA PRAVLJICA SE SKRIVA V NJEJ. MED KUPČKOM KNJIG JE POISKAL KNJIGO IN PRAVLJIČNO BRANJE SE JE LAHKO PRIČELO.

PO KONCU BRANJA SMO SE SKUPAJ VELIKO POGOVARJALI, JO OBNAVLJALI, UČENCI SO POVEDALI SVOJE MISLI IN VTISE.


 ZAKLJUČEK  TEDNA SMO PRAVLJIČNI ADVENTNI KOLEDAR OBOGATILI ŠE S ČAJANKO. RES SMO SE IMELI ZELO LEPO OB SOJU SVEČ IN PRAZNIČNI UMIRJENI GLASBI.

JA TI ČASI SO BILI ZELO PRIJETNI IN ZAGOTOVO VSI SKUPAJ POGREŠAMO TE TRENUTKE NA NAŠI ŠOLI.

 

 
 ŽELIMO SI VSI SKUPAJ, DA TI TEŽKI ČASI HITRO MINEJO, DA SE V LJDI POVRNE SREČA TER ISKRICE V OČEH, DO TAKRAT PA BODIMO PREDVSEM STRPNI, RADI SE IMEJMO, IN PREŽIVIMO TE DECEMBERSKE DNI V DRUŽBI LJUDI, KI JIH IMAMO NAJRAJE.

PREDVSEM PA NAJ NAS VODI MISEL NAJ BO ADVENTNI ČAS ČAS DROBNIH POZORNOSTI IN PREDVSEM LJUBEZNI.

 

 ZA KONEC PA DELIM Z VAMI ZGODBICO, KI  NAJ VAM POLEPŠA DRUŽINSKE TRENUTKE IN VAS  PONESE V PODALJŠANO BIVANJE, KAKO SMO LANI PREŽIVLJALI TA ADVENTNI PRAVLJIČNI ČAS!

 

MALI SEVERNI JELEN 

 

NEKOČ  JE SREDI ČUDOVITEGA GOZDA NA FINSKEM ZAGLEDAL LUČ SVETA MAJHEN SEVERNI JELEN. VES JELENJI TROP JE NESTRPNO PRIČAKOVAL NJEGOVO ROJSTVO. KO PA JE JELENČEK KONČNO PRIŠEL NA SVET, SO GA VSI ŽELELI TAKOJ VIDETI IN POZDRAVITI. TODA ČAKALO  JIH JE VELIKO PRESENEČENJE.

JELENČEK JE BIL SICER NADVSE PRIKUPEN IN PRIJAZEN, TODA NA NJEM JE BILO NEKAJ POVSEM NENAVADNEGA: NAMESTO ČRNEGA SMRČKA JE IMEL BLEŠČEČO RDEČO KROGLICO. VSI, KI SO GA VIDELI, SO SE MU SMEJALI. KAKO SMEŠNO! SAJ IMA RDEČ SMRČEK! KAKO SMEŠNO! SO SE JELENČKU POSMEHOVALI DRUGI JELENI.

NIČ NE SKRBI, LJUBI MOJ, JE JELENČKA TOLAŽILA MAMICA. NORČUJEJO SE, KER SO TI NEVOŠČLJIVI. RESDA TVOJ SMRČEK NI TAK, KOT GA IMAJO DRUGI, TODA MENI SE ZDIŠ ČUDOVIT!

JELENČEK JE BIL ŽALOSTEN, TODA PRED MAMO JE SKUŠAL ZADRŽEVATI SOLZE. NJEGOVO ŽIVLJENJE NI BILO LAHKO, ČEPRAV JE KOMAJ PRIŠEL NA SVET. VSAKO NOČ SE JE TESNO PRIVIL K MAMI IN ŽALOSTNO VZDIHOVAL, DOKLER GA NI PREMAGAL SPANEC.

MINEVALI SO TEDNI IN MESECI IN V DEŽELO JE PRIŠLA ZIMA. NEKEGA HLADNEGA DECEMBERSKEGA DNE, KO SE JE NAD GOZD ZAČEL SPUŠČATI MRAK, SE JE JELENČEK PREBUDIL IZ DREMEŽA. OKROG SEBE JE OPAZIL NENAVADNO RDEČO SVETLOBO, PRESENEČEN JE UGOTOVIL, DA SE NJEGOV RDEČI SMRČEK V TEMI SVETI. NAMESTO SMRČKA IMA RDEČO LUČKO! SO SE MU POSMEHOVALI JELENI. KAKO STE ZLOBNI! PUSTITE GA PRI MIRU IN POJDITE PROČ! SE JE JEZILA JELENČKOVA MAMA, POTEM PA JE LJUBEČE POGLEDALA SVOJEGA JELENČKA IN DEJALA: NE BODI ŽALOSTEN! PRIŠEL BO DAN, KO SI BODO VSI ŽELELI IMETI TAK SMRČEK, KOT GA IMAŠ TI!

JELENČEK JE ODRAŠČAL IN POSTAJAL IZ DNEVA V DAN BOLJ ŽALOSTEN. VSAKO NOČ, KO JE VES JELENJI TROP SPAL, JE TIHO JOKAL IN SE SPRAŠEVAL, ZAKAJ SO JELENI DO NJEGA TAKO NESRAMNI. NI MOGEL RAZUMETI NJIHOVEGA POSMEHLJIVEGA VEDENJA, SAJ JE BIL SAM DO VSEH LJUBEZNIV IN PRIJAZEN. NA SREČO JE IMEL LJUBEČO MAMO, KI MU JE VEDNO STALA OB STRANI IN GA JE ZNALA POTOLAŽITI.

NEKE MRZLE NOČI PRED BOŽIČEM JE NAD GOZDOM LETELA DOBRA ZVEZDNA VILA, NAMENJENA JE BILA K BOŽIČKU, KI JE ŽIVEL V BLIŽINI, KO JE VILA ZASLIŠALA JELENČKOV ŽALOSTNI JOK, SE JE USTAVILA IN POMISLILA: TRISTO ČAROBNIH PALIČIC! ČE SE NE MOTIM, JE NEKDO V STISKI!VILA JE BILA DOBREGA SRCA, ZATO JE POLETELA K JELENČKU, KI SE JE ŽALOSTNO STISKAL K MAMI. NE JOČI, MU JE PRIJAZNO REKLA VILA. ZA VSAKO TEŽAVO SE NAJDE ZDRAVILO. NAMENJENA SEM K BOŽIČKU, PRIDRUŽI SE MI, IMAM NAMREČ ČUDOVITO ZAMISEL.

JELENČEK SI JE OBRISAL SOLZE IN POGLEDAL VILO. TA JE ZAMAHNILA S ČAROBNO PALIČICO IN JELENČEK JE SKUPAJ Z NJO POLETEL V NEBO. PRILETELA STA NA SEVERNI POL, KJER JE TAKO NA GOSTO NALETAVAL SNEG, DA NISTA VIDELA PRST PRED  NOSOM. VILO JE SKRBELO, KAKO BOSTA NAŠLA POT DO BOŽIČKOVEGA DOMA, TODA ŽE STA ZAGLEDALA BOŽIČKA, KI JIMA JE PRIHAJAL NAPROTI.

ZVEZDNA VILA, KAKO SEM VESEL, DA SI S SEBOJ PRIPELJALA TEGA LJUBKEGA JELENČKA! RAVNO SEM SE SPRAŠEVAL, KAKO BOM V TEM SNEŽNEM METEŽU OTROKOM RAZNOSIL DARILA. JELENČEK MI BO S SVOJIM SVETLEČIM RDEČIM SMRČKOM OSVETLJEVAL POT, JE ZADOVOLJNO REKEL BOŽIČEK. 

TAKO JE JELENČEK POSTAL JELEN VODNIK V BOŽIČKOVI VPREGI. OD PONOSA JE POSTAL NJEGOV SMRČEK ŠE BOLJ ŽIVO RDEČ IN SE JE SVETIL KOT ŠE NIKOLI DOTLEJ.

NA BOŽIČNO NOČ, SO ZAGLEDALI MAJHNO RDEČO LUČKO NA NEBU. UGANILI SO, DA JE TO SMRČEK JELENČKA, KI SO GA NEKOČ ZASMEHOVALI, ZDAJ JIM JE BILO ŽAL, IN SO MU NA VSO MOČ ZAVIDALI. TUDI SAMI SO NAMREČ OD NEKDAJ SANJALI O TEM, DA BI LAHKO VLEKLI BOŽIČKOVE SANI.

 

ZA DANES PA SE S TO PRAVLJICO OD VAS POSLAVLJAM, ŽELIM VAM PRIJETEN IN SPROŠČEN VIKEND TER RADI SE IMEJTE!

 

UĆITELJICA TANJA

 

 

Komentarji

  1. Res pogrešamo vse to. Si me zazibala v lanski december. Lep vikend želim. Kristina

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

TRIJE METULJI

PRAVLJICA BABICA ZIMA

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI