PO ZDRAVJE V ČEBELNJAK


  

 

 

KAR PRECEJ SMO  V TEM TEDNU GOVORILI O ČEBELAH IN DOBROTAH, KI JIH LAHKO PRIPRAVIMO S POMOČJO MEDU. 

ŠE KAR NEKAJ JE ČEBELJIH PROIZVODOV S KATERIM  IMUNSKI SISTEM  PRIPRAVIMO DO TEGA, DA BO DOBRO DELOVAL OB "NAPADU" VIRUSOV IN OSTALIH NEPRIDIPRAVOV.

NEKOČ, V DAVNIH ČASIH SO MED ŽE POZNALI. A PRAV ZANIMIVO JE, KAKŠNE SO RAZLAGE O NASTANKU MEDU. 

V STARIH ČASIH SO MENILI, DA MED PRIHAJA Z NEBA. 

NARAVOSLOVEC PLINIJ JE CELO NAPISAL: " MED PADA IZ NEBES. TO JE ZNOJ NEBES, NEKAKŠNA ZVEZDNA SLINA ALI SOLZENJE OZRAČJA, KI SE ČISTI."

ARISTOTEL JE CELO MISLIL, DA GA ČEBELE NABIRAJO ŽE NAREJENEGA NA CVETOVIH. 

SPET DRUGI SO TRDILI, DA NASTAJA IZ ROSE.

SEVEDA VEMO, DA MED PRIDELUJEJO ČEBELE. IZDELAJO GA IZ MEDIČINE, KI JO PRINAŠAJO IZ CVETLIC V PANJ. NAJVEČ MEDIČINE RASTLINE IZLOČAJO MED 10.00 IN 15.00. TO JE TAKRAT, KO CVETIJO. MEDIČINO ČEBELE PREDELAJO V SVOJIH MEDNIH ŽELODČKIH. V 4 DO 5 DNEH JO PREDELAJO V MED.

POZNAMO RAZLIČNE V RSTE MEDU. MED JE IME DOBIL PO RASTLINAH NA KATERIH ČEBELE NABIRAJO MEDIČINO. TE SO PRI NAS AKCIJA, LIPA, ŽAJBELJ, KOSTANJ, SMREKA, HOJA, AJDA IN DRUGE.

POSAMEZNA VRSTA MEDU SE MED SABO RAZLIKUJE PO BARVI IN OKUSU. RAZLIKUJEMO SVETEL, SREDNJE SVETEL IN TEMEN MED. TEMEN MED VSEBUJE NAJVEČ MINERALNIH SNOVI IN JE ZATO ZA ORGANIZEM KORISTNEJŠI.

POLEG MEDU POZNAMO IN UŽIVAMO ŠE MNOGE DRUGE ČEBELJE PRIDELKE. 

CVETNI PRAH VSEBUJE VSEBUJE VELIKO VITAMINOV IN MINERALNIH SNOVI. 

MATIČNI MLEČEK JE IZLOČEK ŽLEZ, KI JIH IMA ČEBELA OB GLAVI. JE ZELO PRIMEREN ZA PREHRANO. VENDAR JE NJEGOVO PRIDOBIVANJE PRECEJ ZAKOMPLICIRANO.

 

PROPOLIS JE SMOLASTA SNOV IN JE STRANSKI PROIZVOD ČEBELJIH PRIDELKOV. ČEBELE GA UPORABLJAJO ZA PREMAZ NOTRANJIH STEN PANJA.

 

ČEBELJI VOSEK UPORABLJAJO ČEBELE KOT GRADBENI MATERIAL. Z NJIM GRADIJO SATJE. VOSEK JE PRODUKT POSEBNIH ČEBELJIH ŽLEZ, KI SO NA SPODNJEM DELU ZADKA. ČEBELJI VOSEK JE TRD IN JE ZELO PRIJETNEGA VONJA.

VSE TE PROIZVODE LAHKO KUPIMO V OBLIKAH, KI SO PRIPRAVLJENE ZA UŽIVANJE. 

ŽELIM VAM VELIKO ZDRAVJA IN SPROŠČUJOČ VIKEND!

UČITELJICA KRISTINA! 

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

SLOVENSKI OTROŠKI LJUDSKI PLESI

PICA PALČKE