KAKIJEVA TORTA
KAKIJEVA TORTA
POZDRAVLJENI.
LETOS
JE JESEN ZELO RADODARNA. NA VRTU MI JE ZRASLO KAR NEKAJ VRTNIN. SADJE V
SADOVNJAKU IN GROZDJE NA BRAJDI JE BILO POLNO. V GOZDU JE BILO VELIKO KOSTANJA.
JESEN JE NUDILA VELIKO MOŽNOSTI ZA PRIPRAVO OZIMNICE.
POZNO
JESENI DOZORI TUDI ZLATO JABOLKO ALI
KAKI.
KAKI
JE ZELO ZANIMIV SADEŽ, KI GA VSE VEČ LJUDI GOJI TUDI PRI NAS.
VEČ
O TEM SADEŽU SI LAHKO OGLEDATE NA TEM POSNETKU:
SESTAVINE
ZA KAKIJEVO PECIVO:
-
4
– 6 KAKIJEV (2 JOGURTOVA LONČKA ZMLETIH ALI PRETLAČENIH (ČE SO ČISTO ZRELI)
KAKIJEV),
-
3
JAJCA,
-
5
VELIKIH ŽLIC BELE MOKE,
-
5
VELIKIH ŽLIC ROŽIČEVE ALI PIRINE MOKE ALI DROBNIH OVSENIH KOSMIČEV (KAR TI JE
LJUBŠE OZ. KAR IMAŠ PRI ROKI),
-
5
VELIKIH ŽLIC SLADKORJA,
-
5
VELIKIH ŽLIC MLETIH OREHOV ALI KATERIH KOLI MLETIH OREŠČKOV (OREŠČKE LAHKO
ZAMENJAŠ TUDI S KOKOSOVO MOKO.),
-
2
ŽLICI LIMONINEGA SOKA IN NEKAJ NARIBANE LIMONINE LUPINE,
-
1
VANILIJEV SLADKOR ,
-
1
PECILNI PRAŠEK, (CIMET ALI KARDAMOM ALI ZAČIMBE ZA MEDENJAKE – PO ŽELJI).
ČOKOLADNI
PRELIV:
- 100
G ČOKOLADE,
- 100
G MASLA ALI MARGARINE,
- 100
G SLADKORJA,
- 1
DL MLEKA,
POSTOPEK
PRIPRAVE PECIVA:
1.
V
GLOBOKO SKLEDO DASTE JAJCA, SLADKOR IN VANILIJEV SLADKOR TER VSE SKUPAJ PENASTO
ZMEŠATE.
2.
MED
MEŠANJEM MASE DODATE MLEKO ALI RADENSKO IN KAKIJEVO KAŠO.
3.
ZMESI
PRIMEŠATE ŠE LIMONO, LIMONINO LUPINO, CIMET ALI ZAČIMBE ZA MEDENJAKE.
4.
POSEBEJ
ZMEŠATE VSE MOKE S PECILNIM PRAŠKOM IN POČASI DODATE V JAJČNO ZMES.
5.
NA
KONCU V ZMES VSUJETE ŠE MLETE OREHE.
6.
MASO
VLIJETE V NAMAŠČEN IN POMOKAN PEKAČ ALI PA NA PEKI PAPIR.
7.
MASO
PORAVNATE IN PEČETE V VNAPREJ OGRETI PEČICI: PRI 180ºC 45 MIN.
8.
PEČENO
IN OHLAJENO PECIVO NAVLAŽITE Z RAHLO LIMONADO (ŽLICA LIMONINEGA SOKA NA DL VODE
IN ŽLIČKO SLADKORJA.) IN PRELIJETE S ČOKOLADNO GLAZURO (VSE SESTAVINE ZA
ČOKOLADNI PRELIV STOPIMO IN ZMEŠAMO V POSODI NA VODNI KOPELI.).
DOBER TEK VAM ŽELIM.
ČE
BOSTE ZA TO PECIVO UPORABILI NAVADEN KAKI, NE VANILIJEVEGA, BOSTE V NJEM NAŠLI
NEKAJ ZELO VELIKIH KOČŠIC, IZ KATERIH
LAHKO VZGOJITE SVOJ KAKI.
KAKO?
POGLEJTE SI NA POSNETKU.
UČITELJICA ANGELIKA URBANC
Zagotovo preizkusim, imam na kakiju še nekaj plodov.
OdgovoriIzbrišiMi ne jemo radi svežih, raje suhe ali v marmeladi ali mafinih ali v - torti!😋
mateja
Mmmm, tole zveni mamljivo. Preverim in sporočim.
OdgovoriIzbrišiLep večer ti želim, Majda
Kaki, moj najljubši sezonski sadež. Bi se kar prikradla kot lisica in jo z mazala.. Ali pa si jo raje sama naredim po tvojem receptu.
OdgovoriIzbrišiHvala drage kolegice. poskusite, ne bo vam žal. Jaz sem jo prerezala še na pol (po čez) in jo namazala z marmelado, preden sem jo oblila s čokolado. Bila je božanska. Lahko uporabite tudi žlico ali dve manj sladkorja.
OdgovoriIzbrišiDober tek in srečno. Angelika