KAKIJEVA TORTA

 KAKIJEVA TORTA  


POZDRAVLJENI.

LETOS JE JESEN ZELO RADODARNA. NA VRTU MI JE ZRASLO KAR NEKAJ VRTNIN. SADJE V SADOVNJAKU IN GROZDJE NA BRAJDI JE BILO POLNO. V GOZDU JE BILO VELIKO KOSTANJA. JESEN JE NUDILA VELIKO MOŽNOSTI ZA PRIPRAVO OZIMNICE.

 

POZNO JESENI DOZORI TUDI ZLATO JABOLKO ALI KAKI.

KAKI JE ZELO ZANIMIV SADEŽ, KI GA VSE VEČ LJUDI GOJI TUDI PRI NAS.

VEČ O TEM SADEŽU SI LAHKO OGLEDATE NA TEM POSNETKU:

 https://www.youtube.com/watch?v=8itm3t9T6wg

 UPAM, DA STE IZVEDELI KAJ NOVEGA IN ZANIMIVEGA.

 KER SEM DOBILA KAR NEKAJ DOMAČIH KAKIJEV IN JIH NISMO MOGLI VSEH POJESTI, SEM SE ODLOČILA, DA JIH PORABIM ZA PECIVO. KAKIJEVO PECIVO JE NEZAHTEVNO ZA PRIPRAVO, SOČNO IN ZELO OKUSNO.

 

SESTAVINE ZA KAKIJEVO PECIVO:

-      4 – 6 KAKIJEV (2 JOGURTOVA LONČKA ZMLETIH ALI PRETLAČENIH (ČE SO ČISTO ZRELI) KAKIJEV),

-      3 JAJCA,

-      3 VELIKE ŽLICE MLEKA ALI RADENSKE,

-      5 VELIKIH ŽLIC BELE MOKE,

-      5 VELIKIH ŽLIC ROŽIČEVE ALI PIRINE MOKE ALI DROBNIH OVSENIH KOSMIČEV (KAR TI JE LJUBŠE OZ. KAR IMAŠ PRI ROKI),

-      5 VELIKIH ŽLIC SLADKORJA,

-      5 VELIKIH ŽLIC MLETIH OREHOV ALI KATERIH KOLI MLETIH OREŠČKOV (OREŠČKE LAHKO ZAMENJAŠ TUDI S KOKOSOVO MOKO.),

-      2 ŽLICI LIMONINEGA SOKA IN NEKAJ NARIBANE LIMONINE LUPINE,

-      1 VANILIJEV SLADKOR ,

-      1 PECILNI PRAŠEK, (CIMET ALI KARDAMOM ALI ZAČIMBE ZA MEDENJAKE – PO ŽELJI).

 

ČOKOLADNI PRELIV:

-      100 G ČOKOLADE,

-      100 G MASLA ALI MARGARINE,

-      100 G SLADKORJA,

-      1 DL MLEKA,

                              

 

POSTOPEK PRIPRAVE PECIVA:

 

1.   V GLOBOKO SKLEDO DASTE JAJCA, SLADKOR IN VANILIJEV SLADKOR TER VSE SKUPAJ PENASTO ZMEŠATE.

2.   MED MEŠANJEM MASE DODATE MLEKO ALI RADENSKO IN KAKIJEVO KAŠO.

3.   ZMESI PRIMEŠATE ŠE LIMONO, LIMONINO LUPINO, CIMET ALI ZAČIMBE ZA MEDENJAKE.

4.   POSEBEJ ZMEŠATE VSE MOKE S PECILNIM PRAŠKOM IN POČASI DODATE V JAJČNO ZMES.

5.   NA KONCU V ZMES VSUJETE ŠE MLETE OREHE.

6.   MASO VLIJETE V NAMAŠČEN IN POMOKAN PEKAČ ALI PA NA PEKI PAPIR.

7.   MASO PORAVNATE IN PEČETE V VNAPREJ OGRETI PEČICI: PRI 180ºC 45 MIN.

8.   PEČENO IN OHLAJENO PECIVO NAVLAŽITE Z RAHLO LIMONADO (ŽLICA LIMONINEGA SOKA NA DL VODE IN ŽLIČKO SLADKORJA.) IN PRELIJETE S ČOKOLADNO GLAZURO (VSE SESTAVINE ZA ČOKOLADNI PRELIV STOPIMO IN ZMEŠAMO V POSODI NA VODNI KOPELI.).

 


   DOBER TEK VAM ŽELIM.

 





ČE BOSTE ZA TO PECIVO UPORABILI NAVADEN KAKI, NE VANILIJEVEGA, BOSTE V NJEM NAŠLI NEKAJ ZELO VELIKIH  KOČŠIC, IZ KATERIH LAHKO VZGOJITE SVOJ KAKI.

KAKO? POGLEJTE SI NA POSNETKU.

 https://www.youtube.com/watch?v=lUtcPOdayEA

 POSKUSITE MOGOČE VAM PA USPE.

 VSE DOBRO VAM ŽELIM. OSTANITE ZDRAVI IN SREČNO.

  

                                            UČITELJICA ANGELIKA URBANC

 

Komentarji

  1. Zagotovo preizkusim, imam na kakiju še nekaj plodov.
    Mi ne jemo radi svežih, raje suhe ali v marmeladi ali mafinih ali v - torti!😋
    mateja

    OdgovoriIzbriši
  2. Mmmm, tole zveni mamljivo. Preverim in sporočim.
    Lep večer ti želim, Majda

    OdgovoriIzbriši
  3. Kaki, moj najljubši sezonski sadež. Bi se kar prikradla kot lisica in jo z mazala.. Ali pa si jo raje sama naredim po tvojem receptu.

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala drage kolegice. poskusite, ne bo vam žal. Jaz sem jo prerezala še na pol (po čez) in jo namazala z marmelado, preden sem jo oblila s čokolado. Bila je božanska. Lahko uporabite tudi žlico ali dve manj sladkorja.
    Dober tek in srečno. Angelika

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

TRIJE METULJI

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

VAJE ZA KOORDINACIJO IN RAVNOTEŽJE