ČUTNA POT

ČUTNA POT


JOSEPH CORNELL (1998) JE ZAPISAL, DA NARAVA PRI OTROKU ZBUDI NAVDUŠENJE, USMERJA NJEGOVO POZORNOST IN ZBRANOST. KO SE POSTOPOMA ZBERE SE ZAČNE, BOLJE ZAVEDATI TEGA, KAR SLIŠI, VIDI, SE DOTIKA, VOHA TER OKUŠA IN TAKO DOBIVA NEPOSREDNO IZKUŠNJO IN DOŽIVLJANJE.

VČERAJ SMO V GOZDU NABIRALI RAZLIČNE NARAVNE MATERIALE TER GA ZAZNAVALI Z VSEMI  ČUTILI . DANES BOMO IZ NJIH SESTAVILI SVOJO ČUTNO POT. 

KAJ SPLOH JE ČUTNA POT? TO JE POT, S POMOČJO KATERE LAHKO Z VSEMI ČUTILI ZAZNAVAMO ZUNANJI SVET. NJEN OSNOVNI NAMEN JE TOREJ SPODBUJANJE ZAZNAVANJA Z VSEMI ČUTILI, HKRATI PA RAZNOVRSTNOST MATERIALOV VODI K RAZISKOVANJU.  

PO ČUTNI POTI LAHKO STOPAMO Z ZAPRTIMI ALI ODPRTIMI OČMI. V DEJAVNOSTIH Z ZAPRTIMI OČMI SE NAŠE MISLI NEHAJO UKVARJATI SAME S SEBOJ. TAKO SE BOLJ ZAVEDAMO IN SE BOLJ POSVETIMO SVETU OKOLI SEBE.

 

TAKOLE  SEM SI JAZ ZAMISLILA  ČUTNO POT.


NAJPREJ NABEREMO NEKAJ KAMENČKOV (LAHKO TUDI KAKŠEN DRUGI NARAVNI MATERIAL) IN IZ NJIH OBLIKUJEMO KROG.

                                   

V SREDINO KROGA POLOŽIMO KAMEN. NATO IZ SREDINE KROGA NAVZVEN POLAGAMO KAMENČKE. KROG RAZDELIMO NA 8 DELOV.            

                           

KO SMO KROG RAZDELILI, ZAČNEMO V POSAMEZNE PROSTORE POLAGATI RAZLIČNI NARAVNI MATERIAL, KI SMO GA NAŠLI V GOZDU ALI PA GA IMAMO PRI ROKI KAR DOMA. V VSAK PROSTOR DAMO RAZLIČNI NARAVNI MATERIAL. JAZ SEM SI IZBRALA KOSTANJ, KORUZO, SMREKOVE VEJICE, LISTJE, STORŽE, LISTE OD KORUZE (DOBIMO JIH, KO LIČKAMO KORUZO), ŽELOD TER VEJICE. 

                           


              
             


TAKO, IN NAŠA ČUTNA POT JE KONČANA.  

                                                   

SEDAJ PA PREIZKUSIMO, KAJ BOMO ZAZNAVALI, KO BOMO STOPALI PO NASTALI ČUTNI POTI.

                                                   

 

PA PRIJETEN IN USTVARJALEN DAN VAM ŽELIM.

UČITELJICA SANJA







                       











Komentarji

  1. ČUDOVITA ČUTNA POT JE NASTALA PRI TEBI, SEM SE SPROSTILA ŽE OB POGLEDU NANJO :-)
    Prijazen četrtek ti želim, Majda

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

PRAVLJICA BABICA ZIMA

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

SLOVENSKI OTROŠKI LJUDSKI PLESI