VODNE ČAROVNIJE


»BREZ VODE NI ŽIVLJENJA.« TAKO SE UČIMO V ŠOLI, TAKO NAM PRIPOVEDUJEJO STAREJŠI IN IZKUŠNJE, KI JIH DNEVNO DOŽIVLJAMO.
TUDI CVETICAM, KI SEM JIH ZA PRAZNIČNI DAN PRINESLA IZ NARAVE V SVOJ DOM, SICER PA JIH NAJRAJE PUSTIM IN OBČUDUJEM V NJIHOVEM NARAVNEM OKOLJU, SEM JO MORALA NALITI V VAZO, SICER BI PREHITRO OVENELE.

PRI VODI PA ME PRITEGNE ŠE NEKAJ - IMA NAMREČ ŠTEVILNE ZANIMIVE LASTNOSTI. NEKATERE OD NJIH ŽE ZAGOTOVO POZNAŠ: JE BREZ BARVE, JE TOPILO, NEKATERE DRUGE SNOVI NA NJEJ PLAVAJO, SPREMINJA SVOJO OBLIKO OZ. SE NAHAJA V RAZLIČNIH STANJIH GLEDE NA TEMPERATURO OKOLJA.DANES PA BOMO S PREPROSTIMI POSKUSI SPOZNALI ŠE DVE LASTNOSTI VODE:
1. OB POSEBNIH POGOJIH LAHKO TEČE TUDI NAVZGOR, KAR IMENUJEMO KAPILARNI DVIG;
2. SKUPAJ JO DRŽI POVRŠINSKA NAPETOST, KI JE PRAVZAPRAV PODOBNA NEKAKŠNI KOŽI IN POVZROČI, DA SO MAJHNE KAPLJICE VODE VIDETI SKORAJ OKROGLE IN DA LAHKO NEKATERE ŽUŽELKE CELO DRSIJO PO NJEJ, NE DA BI POTONILE.
Vir: B. Walpole, VODA, prevod in priredba J. Ferbar, Murska Sobota: Pomurska založba, 1990 (zbirka Moji prvi koraki, serija Veselje z znanostjo)

1. OBARVAN CVET

POTREBUJEŠ: SVEŽE ODREZANO CVETICO, VAZICE Z VODO (KOZARČKI, SVEČNIKI,..), BARVILO  (BOMBICA ZA NALIVNIK,  BARVILO ZA HRANO, TEMPERA,…)
IZVEDBA POSKUSA: ODREŽI STEBLO RASTLINE. V VAZICO Z VODO KANI BARVILO IN VANJ ZA NEKAJ UR VTAKNI CVETICO. KAJ OPAZIŠ?
KAKO DELUJE: V CVETICO PRITEKA VODA SKOZI OZKE CEVKE VZDOLŽ NJENEGA STEBLA. SKUPAJ Z VODO SE DVIGUJE TUDI BARVILO, KI OBARVA CVETNE LISTE. TAKEMU DVIGOVANJU VODE REČEMO KAPILARNI DVIG, DOKAZALI PA SMO GA S TEM, DA JE CVETICA POSTALA DRUGE BARVE.

POSKUSI ŠE NAREDITI VEČBARVNO CVETICO:
STEBLO CVETICE RAZCEPIŠ NA DVA DELA IN VSAKEGA OD NJIJU POMOČIŠ V DRUGO VAZICO. KAJ SE ZGODI?


2. ČAROBNE VŽIGALICE

POTREBUJEŠ: SKLEDO ČISTE VODE, VŽIGALICE (DROBNE PALČKE), KOŠČEK MILA, KOCKO SLADKORJA (BONBON), KARTON (LESENA PLOŠČICA), ŠKARJE


IZVEDBA POSKUSA: V POSODO NALIJ VODO – NAJ BO PLITVA, NE GLOBOKA. NA NJO PREVIDNO POLOŽI VŽIGALICE (ZELO RADE »NAGAJAJO« IN SE PO VODI OBRAČAJO PO SVOJE, ZATO LAHKO POSKUS IZVEDEŠ TUDI Z MANJ VŽIGALICAMI KOT PRIKAZUJE SLIKA. SAMA SEM OPAZOVALA LE ENO).
KAJ SE ZGODI Z VŽIGALICO, KO JI PRIBLIŽAŠ SLADKOR?KAKO DELUJE: SLADKORNA KOCKA VPIJE NEKAJ VODE, ZATO SE USTVARI ŠIBEK VODNI TOK IN POTEGNE ZA SEBOJ TUDI VŽIGALICO.

KAJ SE ZGODI Z VŽIGALICO, KO JI PRIBLIŽAŠ MILO?

KAKO DELUJE: MILO POVRŠINSKO NAPETOST VODE OSLABI, ZATO VEČJA NAPETOST OB ROBOVIH SKLEDE POTEGNE VŽIGALICO K SEBI IN LE-TA SE   ODDALJI OD MILA.3. MILNI ČOLNI
IZVEDBA: IZ KARTONA ALI DEŠČICE IZREŽI PREPROST ČOLN, KI GA NA SREDI ZADNJEGA DELA ZAREŽEŠ V OBLIKI ČRKE V. POLOŽI SVOJ ČOLN NA ČISTO PLITVO VODO. V ZAREZO ČOLNA VTAKNI KOŠČEK MILA. KAJ SE ZGODI?


KAKO DELUJE: MILO POVRŠINSKO NAPETOST ZA ČOLNOM OSLABI, ZATO ČOLN POTEGNE NAPREJ SILA, KI NASTANE ZAREDI VEČJE VODNE NAPETOSTI SPREDAJ.


POSKUSI ŠE Z DRUGAČNO ZAREZO NA ČOLNU. KAJ SE ZGODI?
SPOROČI IZID DRUGEGA POSKUSA - SE MI ZDI, DA BO ZELO ZANIMIV! 🤔😉😀
LEP NARAVOSLOVNI POZDRAV, UČITELJICA MATEJA

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

TRIJE METULJI

PRAVLJICA BABICA ZIMA

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI