POSKUS "UPORABNI KUHINJSKI TRIKI Z JAJCI"


ALI STE SE ŽE KDAJ VPRAŠALI, ČE SO VAŠA JAJCA V HLADILNIKU ŠE SVEŽA ALI SO ŽE STARA? MORDA VAM BO V PRIHAJAJOČIH DNEH VELIKONOČNI ZAJČEK PONAGAJAL IN VAM POMEŠAL SUROVA IN KUHANA JAJCA (PIRHE).🐰 KAKO BOSTE VEDELI, KATERI SO "PRAVI" PIRHI? ZA TAKŠNE IN DRUGAČNE PRIMERE VAM V NADALJEVANJU PREDSTAVLJAM KUHINJSKE TRIKE, KI VAM BODO POMAGALI IZ ZAGATE.

NAVODILA ZA DELO

POTREBUJEŠ:
     - SUROVO JAJCE
     - TRDO KUHANO JAJCE
     - VEČJO POSODO
     - VODO KAKO LOČIMO SVEŽE JAJCE OD STAREGA?
POTEK DELA:
1. V POSODO NALIJ VODO.


2. SUROVO JAJCE DAJ V VODO. KAJ SE ZGODI?


     – ČE JE JAJCE POTONILO, JE LE-TO SVEŽE.
     – ČE JAJCE PLAVA, JE LE-TO STARO.


ZAKAJ STARO JAJCE PLAVA?
NOTRANJOST JAJCA NI SESTAVLJENA SAMO IZ RUMENJAKA IN BELJAKA. MED DRUGIM JE V JAJCU TAKO IMENOVANI ZRAČNI PROSTOR. S STARANJEM JAJCA SE ZRAČNI PROSTOR POVEČUJE, ZATO STARO JAJCE PLAVA.KAKO LOČIMO KUHANO JAJCE OD SUROVEGA?
POTEK DELA:
1. VZEMI KUHANO IN SUROVO JAJCE TER JU ZAVRTI KOT VRTAVKI. KAJ OPAZIŠ?
2. VSAKO JAJCE PONOVNO ZAVRTI IN GA TAKOJ ZATEM ZAUSTAVI. TO NAREDIŠ TAKO, DA NANJ PRITISNEŠ S PRSTOM. TAKOJ, KO SE JAJCE USTAVI, PRST DVIGNI. KAJ SE ZGODI?


3. DOPOLNI BESEDILO S SPODNJIMI BESEDAMI. ENA BESEDA JE ODVEČ.

DLJE      TRDA      MIRUJE      TEKOČA      MANJ      VRTETI

RUMENJAK IN BELJAK STA V SUROVEM JAJCU ____________________, V KUHANEM JAJCU PA ____________________. KO ZAVRTIMO KUHANO JAJCE OPAZIMO, DA SE V PRIMERJAVI S SUROVIM JAJCEM VRTI ____________________ ČASA. V PRIMERU, KO JAJCI NA HITRO USTAVIMO IN JU NATO ZOPET SPUSTIMO, UGOTOVIMO, DA KUHANO JAJCE ____________________ ŠE NAPREJ, SUROVO PA SE ZAČNE SPET ____________________.


ZAKAJ SE SUROVO JAJCE ZAČNE SPET VRTETI?
KO ZAVRTIMO TRDO KUHANO JAJCE, OPAZIMO, DA SE V PRIMERJAVI S SUROVIM JAJCEM VRTI DLJE. ČE JAJCI NA HITRO USTAVIMO IN JU NATO ZOPET SPUSTIMO, UGOTOVIMO, DA TRDO KUHANO JAJCE MIRUJE ŠE NAPREJ, SUROVO PA SE ZAČNE SPET VRTETI.
VSEBINA SUROVEGA JAJCA JE TEKOČA, TRDO KUHANEGA JAJCA PA TRDA. KO SE SUROVO JAJCE VRTI, SE TUDI NJEGOVA VSEBINA ZVRTINČI. TAKO SE TRE MED SEBOJ IN OBSTANE, ZATO SE SUROVO JAJCE NEHA VRTETI PREJ KOT KUHANO. ČE ZAUSTAVIMO SUROVO JAJCE, SE TEKOČINA V NJEM VRTI ŠE NAPREJ, SAJ SMO USTAVILI LE LUPINO. KO LUPINO SPUSTIMO, JO VRTEČA SE NOTRANJŠČINA SPET POŽENE V GIBANJE. PRI TRDO KUHANEM JAJCU PA SE USTAVITA LUPINA IN TUDI NOTRANJOST. TAKO JAJCE V CELOTI IN ZA STALNO OBMIRUJE.


POZNATE ŠE KAKŠNI TRIK, S KATERIM UGOTOVIMO SVEŽINO JAJCA? SVOJE IZKUŠNJE LAHKO DELITE V KOMENTARJIH. :)


UČITELJICA NIVES

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

TRIJE METULJI

CAKE POPS

RECEPT ZA BOŽIČNE MANDLJEVE ZVEZDICE