SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI DANES BOMO KUHALI IN SICER TIPIČNO SLOVENSKO JED, KI JE MENI IN MOJI DRUŽINI ZELO DOBRA, ZATO BOM PREDSTAVILA RECEPT ZA OKUSNO KOSILO. SESTAVINE: 4 ŽLICE OLJA, 500 G TELETINE ( VRAT, PRSI ALI PLEČE ), ZELENJAVA ( KORENJE, GRAH, PETERŠILJEVA KORENINA, CVETAČA), 1 ČEBULA, 2 STROKA ČESNA, SOL, VEGETA, 1 ŽLIČKA MAJARONA, 1 ŽLIČKA TIMIJANA, 3 LOVORJEVI LISTI, PETERŠILJ, VODA POSTOPEK IN PRIPRAVA: TELEČJE MESO OPEREMO IN NAREŽEMO NA GRIŽLJAJ VELIKE KOCKE. ZELENJAVO OČISTIMO IN OPEREMO. NAREŽEMO JO NA PRIBLIŽNO ENAKO VELIKE KOCKE. ČESEN IN ČEBULO OLUPIMO TER LOČENO SESEKLJAMO. V LONCU SEGREJEMO OLJE, NA SEGRETO MAŠČOBO STRESEMO SESEKLJANO ČEBULO IN PRAŽIMO, DA POSTEKLENI, NATO DODAMO ČESEN IN GA POPRAŽIMO. DODAMO MESO IN GA PRAŽIMO MED STALNIM MEŠANJEM 5 MINUT. NATO DODAMO VSO NAREZANO ZELENJAVO, PRI
SLOVENSKI OTROŠKI LJUDSKI PLESI DANES BO BESEDA TEKLA O GIBANJU IN LJUDSKIH PLESIH. GIBALNI RAZVOJ OTROKA JE ZELO POMEMBEN ŽE VSE OD ROJSTVA. GIBANJE JE OTROKOVA POTREBA, OBENEM PA OB TEM IZRAŽA VESELJE, UGODJE, ZADOVOLJSTVO. PLES JE GIBANJE, KO JE GIBANJE POVEZANO V NEKEM PROSTORU, ČASU, RITMU. POMEMBNO VLOGO PRI GIBALNO-PLESNEM RAZVOJU IMAMO TUDI ODRASLI, KO OTROKE SPODBUJAMO IN MOTIVIRAMO, DA DOSEŽEJO ZASTAVLJENE CILJE. POZNAMO VEČ ZVRSTI PLESA IN EDEN OD NJIH IZVIRA IZ NAŠE KULTURNE DEDIŠČINE- TO PA JE LJUDSKI PLES. LJUDSKI PLESI SO SKUPINSKI, VEČINA PA JE PARNIH, ZATO JIH PLEŠEJO ODRASLI. POZNAMO TUDI OTROŠKE LJUDSKE PLESE IN IGRE, NEKAJ JIH BOSTE TUDI VIDELI IN SI JIH OGLEDALI NA SPODNJIH POVEZAVAH. PREKO LJUDSKEGA PLESA SE SEZNANJAMO Z LJUDSKIMI PESMIMI, LJUDSKO GLASBO, LJUDSKIMI PRAVLJICAMI,..... PA SI POGLEJTE NEKAJ LJUDSKIH PLESOV: OTROŠKA FOLKLORNA SKUPINA: LEPA ANKA https://www.youtube.com/watch?v=FJbVLElodPE OB BISTREM POTOKU JE MLIN https://www
POZDRAVLJENI, VIKEND JE ZA NAMI IN NOVI TEDEN PRED NAMI. DANES BOM Z VAMI DELILA RECEPT PRIGRIZKA, KI SE LAHKO KOSA S PICO, PRIPRAVA PA JE ZELO ENOSTAVNA. SESTAVINE: - 1 LISTNATO TESTO - 1 KONZERVA PELATOV - 80 G PIŠČANČJIH PRSI (SALAMA) - 80 G SIRA - MEŠANICA ZAČIMB ZA PICO PRIPRAVA: 1. S PALIČNIM MEŠALNIKOM SPASIRAJ PELATE. 2. NARIBAJ PIŠČANČJA PRSA. 3. RAZGRNI LISTNATO TESTO IN GA V CELOTI PREMAŽI S PELATI. 4. PO PELATIH POTROSI MEŠANICO ZAČIMB ZA PICO. 5. LISTNATO TESTO OBLOŽI Z NARIBANIMI PIŠČANČJIMI PRSMI IN SIROM. ČE NIMAŠ NARIBANEGA SIRA, GA NARIBAJ SAM. 6. TESTO PO DOLŽINI RAZREŽI NA 1–1,5 CM ŠIROKE TRAKOVE. 7. TRAK PREPOGNI. 8. TRAK PRIMI NA OBEH KONCIH IN GA ZAVRTI TAKO, DA DOBIŠ SPIRALO. 9. PALČKE PREVIDNO NALOŽI V PEKAČ IN PECI PRI 180°C 20 MINUT. NAMIG: OŽJI TRAKOVI SO, DALJŠE SO PALČKE, ŠIRŠI TRAKOVI SO, KRAJ
Komentarji
Objavite komentar