STRAŠLJIVI ČAROVNIŠKI POGRINJEK

V ZADNJI OKTOBRSKI NOČI PRAZNUJEMO "NOČ ČAROVNIC" OZ."HALLOWEEN". OBIČAJ IZHAJA IZ KELTSKEGA PRAZNOVANJA NOVEGA LETA, KELTI SO SE NAMREČ  OD STAREGA LETA POSLAVLJALI S PRAZNIKOM SONCA, KI SE JE ZAČEL NA VEČER 31. OKTOBRA. PRAZNIK JE NAZNANJAL KONEC POLETJA IN ŽETVE. PRAZNOVANJE PA JE BILO NAMENJENO  TUDI GOSPODARJU SMRTI SAMHAINU, VERJELI SO, DA MRTVI  V NOČI PRED DNEVOM MRTVIH, VSTANEJO IZ SVOJIH GROBOV IN TAKO PONOVNO PRIDEJO NA ZEMLJO OBISKAT SVOJE DOMOVE. PRESTRAŠENI LJUDJE SO SE TEGA ZELO BALI, ZATO SO SE ZAČELI SKRIVATI ZA RAZLIČNIMI MASKAMI. 

ZAKAJ PA REZLJAMO BUČE? PO STARI IRSKI LEGENDI JE ŽIVEL MOŽ, PO IMENU JACK, KI ZARADI SVOJE HUDOBIJE NI MOGEL PRITI V NEBESA, VENDAR GA PA TUDI V PEKLU NISO HOTELI SPREJETI, KER JE OPEHARIL HUDIČA.  OSTAL JE NA ZEMLJI IN TAVAL SEM TER TJA S SVETILKO V ROKI. SVETILKA JE BILA ZELO PREPROSTA – IZDOLBEN GOMOLJ, KAMOR JE POSTAVIL ŽAREČE OGLJE.  DA BI GA NAPODILI, SO VRAŽEVERNI LJUDJE  NA OKENSKE POLICE ALI PRED HIŠNI PRAG POSTAVLJALI SVETILKE. KO SE JE TRADICIJA UVELJAVILA, SO  ZAČELI UPORABLJATI BUČE, KI SO DANES EDEN IZMED SIMBOLOV HALLOWEENA. DA BI DOSEGLI TEMAČEN EFEKT, SE BUČO OBLIKUJE V ČAROVNIČINO GLAVO, SKOZI ODPRTINE PA SVETI LUČ.

TUDI V SLOVENIJI SREČUJEMO TA OBIČAJ VEDNO POGOSTEJE - HIŠE KRASIJO OKRAŠENE BUČE IN RAZLIČNI OKRASNI PREDMETI: DUHCI, NETOPIRJI, ČAROVNICE, METLE ... OTROCI PA SE PREOBLAČIJO V STRAŠLJIVE KOSTUME.

DANES S TABO DELIM IDEJO, KAKO IZDELATI PRAZNIČNI POGRINJEK. POTREBUJEŠ PAPIR, ŠKARJE, LEPILO ALI FLOMASTRE.
IZREŽI ALI NARIŠI RAZLIČNE MOTIVE, IZ PRAVOKOTNIKA OBLIKUJ OBROČ ZA PRTIČEK IN NANJ NALEPI IZREZAN ALI NARISAN MOTIV. 

POGRINJKE UPORABI PRI DEKORACIJI PRAZNIČNE MIZE. 

TAKOLE SO POGRINJKI POLEPŠALI  NAŠE DANAŠNJE JUTRO. ŠE NAMIG - BLIŽNJICO ZA SLASTNE VAFLJE NAJDEŠ TU.


PRIJETEN ZADNJI DAN POČITNIC TI ŽELIM, 


UČITELJICA MAJDA


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

TRIJE METULJI

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

VAJE ZA KOORDINACIJO IN RAVNOTEŽJE