KRHKI FLANCATI
POZDRAVLJENI.
BLIŽA
SE PUST IN Z NJIM PUSTNE NORČIJE. POLEG PUSTNIH MASK K PUSTOVANJU SPADAJO TUDI
PUSTNE DOBROTE.
EDEN
PUSNIH PREGOVOROV SE GLASI: PUST POLNIH
UST. MIZA MORA BITI OBLOŽENA S
HRANO, SAJ SE PO PUSTU 40 DNI POSTI – BOLJ MALO JE.
NAJBOLJ
ZNAČILNI ZA PUSTA SO KROFI. KER SE NAM VSEM ZELO MUDI, NIMAMO VEDNO ČASA PEČI
KROFOV, ZATO JIH NAVADNO KUPIMO V TRGOVINI.
PREDLAGAM
VAM, DA POSKUSITE SPEČI KRHKE FLANCATE.
HITRO SO NAREJENI, PA ŠE OKUSNI SO.
ZA PRIPRAVO FLANCATOV POTREBUJETE:
- 250
g MOKE,
- 1
JAJCE ALI 4 RUMENJAKE
- 2
ŽLICI OLJA ALI 40 g MASLA,
- 1
VANILIJEV SLADKOR ALI 1 ŽLICO SLADKORJA,
- ŠČEP
SOLI,
- ŽLICO
LIMONINEGA SOKA,
- 1
dl RADENSKE ALI 3 ŽLICE KISLE SMETANE,
- ZA
NOŽEVO KONICO KURKUME – ZA BARVO,
- OLJE
ZA CVRTJE,
- MLETI
SLADKOR ZA POSIP.
PRIPRAVA:
1. VSE
SESTAVINE V VEČJI SKLEDI ZMESITE V GLADKO TESTO.
2. V
POKRITI SKLEDI PUSTITE TESTO POČIVATI PAR MINUT (DO POL URE), DA SE BO POTEM TESTO
LAŽE RAZVALJALO.
3. TESTO
RAZVALJAJTE NA 3 -5 mm DEBELO.
5. NA
SREDINI VSAKEGA PRAVOKOTNIKA ZAREŽITE DVE ODPRTINI SKOZI KATERI POVLEČETE VOGAL
(ENEGA NAJBLIŽJEGA SKOZI NAJBLIŽJO ODPRTINO). SPROTI JIH POLAGATE V VROČE OLJE
ALI ČISTO MAST.
6. ZLATO
RJAVO ZAPEČENE S PENOVKO POBERETE IZ OLJA IN POLOŽITE NA S PAPIRNATO BRISAČO
POGRNJENO VELIK KROŽNIK (BRISAČA POPIVNA NEKAJ ODVEČNE MAŠČOBE.).
7. OHLAJENE
POVALJATE ALI OBILNO POTROSETE Z SLADKORJEM V PRAHU IN POSTREŽETE.
PRIPRAVITE LAHKO
SLANE ALI SLADKE KRHKE FLANCATE:
a)
SLANI FLANCATI: V TESTO NE DASTE SLADKORJA
AMPAK MALO VEČ SOLI, KI JO LAHKO POTEM POSUJETE TUDI PO TESTU, KO STE GA RAZVALJALI
(PREDEN GA RAZREŽETE NA PRAVOKOTNIKE IN DASTE CVRETI).
b)
SLADKI FLANCATI:
V MASO DASTE MALO VEČ SLADKORJA. IZ RAZVALJANEGA TESTA PA LAHKO
IZREZUJETE RAZLIČNE OBLIKE (JAZ SEM IZREZOVALA ROŽICE. PEČENIM PA SEM NA
SREDINO DALA MARMELADO (KO SEM JIH ŽE POVALJALA V SLADKORJU.). PRIMERNO ZA VALENTINOVO ALI DAN ŽENA.
VELIKO ZABAVE OB PEKI
FLANCATOV VAM ŽELIM IN DOBER TEK.
UČITELJICA ANGELIKA.
Si me s flanceti ponesla v otroštvo :-)
OdgovoriIzbrišiPri nas je že leta tradicija peka krofov, ne le za pusta, temveč kar večkrat preko leta.
Vesel in nasmejan pustni čas ti želim, Majda