KRHKI FLANCATI

 

POZDRAVLJENI.

BLIŽA SE PUST IN Z NJIM PUSTNE NORČIJE. POLEG PUSTNIH MASK K PUSTOVANJU SPADAJO TUDI PUSTNE DOBROTE.

EDEN PUSNIH PREGOVOROV SE GLASI: PUST POLNIH UST.  MIZA MORA BITI OBLOŽENA S HRANO, SAJ SE PO PUSTU 40 DNI POSTI – BOLJ MALO JE.

NAJBOLJ ZNAČILNI ZA PUSTA SO KROFI. KER SE NAM VSEM ZELO MUDI, NIMAMO VEDNO ČASA PEČI KROFOV, ZATO JIH NAVADNO KUPIMO V TRGOVINI.

PREDLAGAM VAM, DA POSKUSITE SPEČI KRHKE FLANCATE. HITRO SO NAREJENI, PA ŠE OKUSNI SO.

 

ZA PRIPRAVO FLANCATOV POTREBUJETE:

-      250 g MOKE,

-      1 JAJCE ALI 4 RUMENJAKE

-      2 ŽLICI OLJA ALI 40 g MASLA,

-      1 VANILIJEV SLADKOR ALI 1 ŽLICO SLADKORJA,

-      ŠČEP SOLI,

-      ŽLICO LIMONINEGA SOKA,

-      1 dl RADENSKE ALI 3 ŽLICE KISLE SMETANE,

-      ZA NOŽEVO KONICO KURKUME – ZA BARVO,

-      OLJE ZA CVRTJE,

-      MLETI SLADKOR ZA POSIP.

 

PRIPRAVA: 


1.   VSE SESTAVINE V VEČJI SKLEDI ZMESITE V GLADKO TESTO.

2.   V POKRITI SKLEDI PUSTITE TESTO POČIVATI PAR MINUT (DO POL URE), DA SE BO POTEM TESTO LAŽE RAZVALJALO.

3.   TESTO RAZVALJAJTE NA 3 -5 mm DEBELO.


4.   TESTO NAREŽITE NA PRAVOKOTNIKE (3X5 cm).

5.   NA SREDINI VSAKEGA PRAVOKOTNIKA ZAREŽITE DVE ODPRTINI SKOZI KATERI POVLEČETE VOGAL (ENEGA NAJBLIŽJEGA SKOZI NAJBLIŽJO ODPRTINO). SPROTI JIH POLAGATE V VROČE OLJE ALI ČISTO MAST.

6.   ZLATO RJAVO ZAPEČENE S PENOVKO POBERETE IZ OLJA IN POLOŽITE NA S PAPIRNATO BRISAČO POGRNJENO VELIK KROŽNIK (BRISAČA POPIVNA NEKAJ ODVEČNE MAŠČOBE.).

7.   OHLAJENE POVALJATE ALI OBILNO POTROSETE Z SLADKORJEM V PRAHU IN POSTREŽETE.

 

PRIPRAVITE LAHKO SLANE ALI SLADKE KRHKE FLANCATE:

a)   SLANI FLANCATI: V TESTO NE DASTE SLADKORJA AMPAK MALO VEČ SOLI, KI JO LAHKO POTEM POSUJETE TUDI PO TESTU, KO STE GA RAZVALJALI (PREDEN GA RAZREŽETE NA PRAVOKOTNIKE IN DASTE CVRETI).




b)  SLADKI FLANCATI:

V MASO DASTE MALO VEČ SLADKORJA. IZ RAZVALJANEGA TESTA PA LAHKO IZREZUJETE RAZLIČNE OBLIKE (JAZ SEM IZREZOVALA ROŽICE. PEČENIM PA SEM NA SREDINO DALA MARMELADO (KO SEM JIH ŽE POVALJALA V SLADKORJU.). PRIMERNO ZA VALENTINOVO ALI DAN ŽENA.

 


VELIKO ZABAVE OB PEKI FLANCATOV VAM ŽELIM IN DOBER TEK.

UČITELJICA ANGELIKA.



Komentarji

  1. Si me s flanceti ponesla v otroštvo :-)
    Pri nas je že leta tradicija peka krofov, ne le za pusta, temveč kar večkrat preko leta.
    Vesel in nasmejan pustni čas ti želim, Majda

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

PRAVLJICA BABICA ZIMA

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

SLOVENSKI OTROŠKI LJUDSKI PLESI