ČUDEŽNE NOGAVIČKE

 

POZDRAVLJENI UČENCI,  UČENKE!

DANES SEM ZA VAS IZBRALA PRAVLJCO Z NASLOVOM ČUDEŽNE NOGAVICE. LAHKO JO PREBERETE ALI POSLUŠATE PRED SPANJEM. ZAZIBALA VAS BO V PRIJETEN SPANEC.

 5-LETNA NEJA IZ AJDOVŠČINE SI PRAVLJICE IZMIŠLJA S SVOJO BABICO. SKUPAJ STA SE SPOMNILI TUDI TE, KI STA JO NASLOVILI ČUDEŽNE NOGAVIČKE.PRIJAVILISTA JO  NA NATEČAJ ZA NAJBOLJŠO PRAVLJICO. KAKO VESELA JE BILA NEJA, KO JE IZVEDELA, DA JE ZMAGALA. TO, KAR JE NASTALO V NJENI DOMIŠLJIJI BODO LAHKO SLIŠALI OTROCI IZ VSE SLOVENIJE. NJENA PRAVLJICA JE POSTALA LAHKONOČNICA.


                                                                ČUDEŽNE NOGAVIČKE                          
                                                                        NEJA VERBEK

 

                                                             PREDVAJAJ

 V STARI HIŠI JE ŽIVELA BABICA, KI JE IMELA NAJRAJE NA SVETU SVOJO VNUČKO KLARO. KLARA JE BILA ZELO RADOVEDNA DEKLICA IN TAKO JE NEKEGA DNE NAŠLA V BABIČINI OMARI STARO KNJIGO IN POVEČEVALNO STEKLO. V TEJ KNJIGI SO BILE ZAPISANE PRAVLJICE. BABICA JIH JE BRALA KAR S POVEČEVALNIM STEKLOM, KER NI IMELA OČAL. KLARA JE VEDNO RADA POSLUŠALA, KO JI JE BABICO BRALA PRAVLJICE. NAJLEPŠA JE BILA TALE PRAVLJICA: NEKOČ JE ŽIVELA BABICA Z VNUČKO. KER JE BILA BABICA ZELO REVNA, JE VNUČKI NA BOŽIČNI VEČER PODARILA LE MAJHEN ZAVOJČEK, V KATEREM SO BILE DOMA PLETENE TOPLE BELE NOGAVIČKE. VNUČKI NOGAVIČKE NISO BILE VŠEČ: »NE, TEGA NE BOM, LE KAJ NAJ Z NJIMI POČNEM, SAJ IMAM TOLIKO LEPŠIH NOGAVIČK! RAJŠI BI SLADOLED.« ZAVOJČEK JE ODNESLA V VAS IN GA PUSTILA LEŽATI POD VELIKIM DREVESOM. MIMO JE PRIŠEL SOSEDOV DEČEK, KI JE IMEL LE PET LET. NAŠEL JE ZAVOJČEK: »LE KAJ JE V TEM ZAVOJČKU?« POBRAL GA JE IN ODNESEL DOMOV. DOMA GA JE ODPRL IN NAŠEL V NJEM LEPE BELE NOGAVIČKE. »O, KAKO LEPE NOGAVIČKE, RAVNO TAKŠNE SEM SI ŽELEL!« JE VZKLIKNIL. »HVALA ZA TE LEPE NOGAVIČKE.« TAKOJ JIH JE OBUL, SAJ GA JE ZEBLO V NOGE. NENADOMA MU JE POSTALO ZELO TOPLO, NOGE SO KAR ŽARELE OD TOPLOTE. DEČEK SE JE SPREHODIL PO SOBI IN ZAKLICAL: »JOJ, KAKO LAHEK SEM, KAR PRIVZDIGUJE ME. SAJ SE SPLOH NE DOTIKAM VEČ TAL.« BIL JE ZELO HITER, PA TUDI SKOČIL JE LAHKO VSE DO STROPA. UGOTOVIL JE: »PA SAJ TO SO ČUDEŽNE NOGAVIČKE!« KOMAJ JE DOČAKAL JUTRO, DA VSEM POKAŽE SVOJE NOGAVIČKE. ŽE NAVSEZGODAJ SE JE SPREHAJAL NAOKROG PO VASI. SREČAL JE TUDI VNUČKO, KI JE PRAV TE NOGAVIČKE ZAVRGLA. »POGLEJ, KAJ ZMOREJO MOJE NOVE NOGAVIČKE!« JI JE ZAKLICAL. »JOJ, ZAKAJ SEM VRGLA NOGAVIČKE PROČ?« JE POMISLILA VNUČKA. AMPAK BILO JE PREPOZNO. DARILCE JE ZAVRNILA, KER SI JI JE ZDELO PRESKROMNO, ZDAJ PA GA NE MORE VEČ DOBITI NAZAJ. BILA JE JEZNA NASE IN RAZOČARANA.

DOMA JE VSE POVEDALA MAMICI. MAMICA JI JE REKLA, DA SE NIKOLI NE SME DARILA ZAVRNITI, PA ČE JE ŠE TAKO SKROMNO. PRAV SKROMNA DARILCA PREMOREJO NAJVEČ LJUBEZNI.

                                                  

SKROMNOST JE DRAGOCENA VREDNOTA. SKROMEN ČLOVEK JE SREČEN, ZADOVOLJEN, SE DOBRO POČUTI. VSAK DAN SPROTI JE TREBA BITI HVALEŽEN. VSAK DAN IZKAZOVATI PRIJAZNOST IN LJUBEZEN TISTIM, KI VAS OBDAJAJO, NE LE OB NEKIH DOLOČENIH DATUMIH. TUDI VAŠA BOŽIČNA DARILCA NAJ BODO ČUDEŽNA, A SKROMNA IN IZVIRNA. PRI IZDELAVI SE POTRUDITE, BODITE POTRPEŽLJIVI IN UPORABITE SVOJO BUJNO DOMIŠLJIJO. VERJAMEM, DA VAM BO USPELO.

BODITE IN OSTANITE SKROMNI.

                                        UČITELJICA NEVENKA 

 

 


 


Komentarji

  1. Evo, res je! Skromnost je lepa čednost. Hvala, Nevenka, da si me spomnila, lp

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

SLOVENSKI OTROŠKI LJUDSKI PLESI

TRIJE METULJI