SLASTNE LEPINJE


              POZDRAVČEK

KO SEM DELALA NAČRTE ZA TA TEDEN, SEM SI NAJPREJ ŽELELA DA BI SKUPAJ NAREDILI NEKAJ SLADKEGA.

NO, PA SEM SI PREMISLILA.ODLOČILA SEM SE ZA  LEPINJE, KI JIH IMAMO VSI NEIZMERNO RADI. SPLOH  KOT POLNO NADEVANE BURGERJE.


POTREBUJEMO:

550 G NAVADNE BELE MOKE

7 G SUHEGA KVASA

1 ŽLIČKO SLADKORJA

1 ŽLIČKO SOLI

4 DL MLAČNE VODE

2 X 25G OLJA

2 ŽLICI MOKE ZA POSIP


                                                 


PA ZAČNIMO:

V SKLEDO DAMO KVAS IN SLADKOR , PRILIJEMO 1 DL MLAČNE VODE , PREMEŠAMO IN PUSTIMO  DA NARASTE.

PRIPRAVIMO POSODO ZA MEŠANJE. VANJO DAMO MOKO, VZHAJAN KVAS, SOL, PREOSTALO VODO IN 25 ML OLJA. S KUHALNICO MASO DOBRO PREMEŠAMO IN NATO Z ROKAMI ZGNETEMO, DA DOBIMO GLADKO, MEHKO TESTO.

TESTO POKRIJEMO IN PUSTIMO VZHAJATI ENO URO. POTEM PRILIJEMO NA TESTO 25 ML OLJA IN GA S PRSTI NARAHLO VTREMO. TESTA NE GNETEMO VEČ.

POLOŽIMO GA NA POMOKANO POVRŠINO IN GA RAZDELIMO NA OSEM DELOV. NAREDIMO MALE HLEBČKE IN JIH PUSTIMO , 20 MINUT , POKRITE VZHAJATI.

PEKAĆ OBLOŽIMO S PEKI PAPIRJEM IN NANJ , PO 20 MINUTAH, POLOŽIMO HLEBČKE.

S PRSTI OBLIKUJEMO LEPINJE IN  JIH PUSTIMO VZHAJATI ŠE 25 MINUT.



PEČICO SEGREJEMO  NA 250 STOPINJ. PREDEN JIH DAMO V PEČICO,  JIH POŠKROPIMO Z MLAČNO VODO. PEČEMO JIH 15 MINUT, DA DOBIJO LEPO ZLATO SKORJICO.




PEČENE ZLOŽIMO V KOŠARICO IN JIH POKRIJEMO S KUHINJSKO KRPO. 
SEVEDA ČE JIH PREJ NE POJEMO.

PA DOBER TEK IN LEP DAN ŠE NAPREJ.


UČITELJICA MOJCA






Komentarji

  1. O, tole je pa nekaj zame, ker sem ljubiteljica "kruhastih" slanih jedi :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Odličen recept in z veseljem se lotim peke lepinj, saj obožujem sveže in še tople!

    OdgovoriIzbriši
  3. Tudi jaz bom zagotovo preizkusila tale recept, dodala bom še malo čebule, ajvarja in ... (to pa naj ostane skrivnost.)
    Mateja😋

    OdgovoriIzbriši
  4. Mojca krasna ideje, če me pocukaš za rokav ti zaupam, kje se dobi odličen Kajmak ;-)
    Prijeten vikend ti želim, Majda,

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

PRAVLJICA BABICA ZIMA

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

SLOVENSKI OTROŠKI LJUDSKI PLESI