AJDOVI ŽGANCI

 

POZDRAVLJENI.

VELIKO SMO GORILI O TRADICIONALNEM SLOVENSKEM ZAJTRKU. MOJ NAJLJUBŠI ZAJTRK JE PRIPRAVLJAL MOJ OČE. PRIPRAVIL GA JE VSAKO SOBOTO ZJUTRAJ, DOKLER SE NISMO PRESELILI NA KMETIJO (POTEM ZJUTRAJ NI IMEL VEČ ČASA ZA PRIPRAVO ZAJTRKA.).

ZJUTRAJ NI MOGEL DOLGO SPATI, ZATO JE VEDNO VSTAL ŽE ZELO ZGODAJ IN NAM PRIPRAVIL ŽGANCE IN BELO KAVO. CELO STANOVANJE JE DIŠALO PO ŽGANCIH IN BELI KAVI.

KO JE BIL GOTOV, JE ODPRL VRATA SOBE IN NAZNANIL:« PUNCE VSTATI BO TREBA. ZAJTRK JE NA MIZI.« TAKOJ SMO VSTALE, ŠLE V KUHINJO, SEDLE ZA MIZO IN Z UŽITKOM POJEDLE ZAJTRK.

TO JE EDEN MOJIH NAJLEPŠIH SPOMINOV NA MOJE OTROŠTVO, ZATO SEM SE TUDI JAZ NAUČILA (OD OČETA) PRIPRAVITI TAKE ŽGANCE.

PRIRVAVLJAM JIH OB SOBOTAH ZJUTRAJ, KO JE VEČ ČASA ZA PRIPRAVO. TUDI MOJI OTROCI SO NADUŠENI NAD NJIMI.

NE ZNAM SKUHATI AJDOVIH ŽGANCEV (VEDNO MI POTEM NASTANE MOČNIK). PRIPRAVILA PA BOM PRAŽENE AJDOVE ŽGANCE (MAMA JIM PRAVI POVOJENI.), KI SO ZAME ENOSTAVNEJŠI.

 

ZA PRIPRAVO AJDOVIH ŽGANCEV POTREBUJEŠ (ZA 4 OSEBE):

-       250 G AJDOVE MOKE (LAHKO DODAŠ TUDI ŽLICO ALI DVE NAVADNE BELE MOKE),

-       ZRAVNANO ŽLIČKO SOLI,  

-       250 ML VRELE VODE,

-       ZA ZABELO: VRELO MASLO (100G) ALI OCVIRKE ALI OLJE.

 

PRIPRAVA ŽGANCEV (TAKE ŽGANCE JE ZA ZAJTRK JEDEL TUDI KEKEC V FILMU.):

1.    V VEČJI ŠIRŠI LONEC POSTAVIMO NA ŠTEDILNIK. (DA BOMO MOKO LAŽE MEŠALI IN SE BO HITREJE IN ENAKOMERNO PREPRAŽILA)

2.    V LONEC VSUJEMO MOKO IN SOL.

3.    MOKO PRAŽIMO NA ZMERNEM OGNJU, DA SE PREPRAŽI IN SPREMENI BARVO (MOKA RAHLO PORJAVI, NA SME POČRNETI). KUHINJA DIŠI PO PRAŽENI MOKI.

4.    PRLIJEMO VRELO VODO IN POKRIJEMO LONEC (POŠASI ŠTEJEMO DO 5.).

5.    VODO VMEŠAMO V MOKO. ČE JE VODE PREMALO, JO POČASI DOLIVAMO TAKO DOLGO, DA ZMANJKA MOKE V LONCU.

6.    POKRIJEMO IN ODSTAVIMO.

7.    ZAVREMO ZABELO IN JO POLIJEMO PO ŽGANCIH, DA TI ZACVRČIJO.

8.    ZABELO ZMEŠAMO Z ŽGANCI.

9.    ŽGANCI SO GOTOVI IN PRIPRAVLJENI. PONUDIMO JIH LAHKO KOT PRILOGO KUHANEMU KISLEMU ZELJU ALI SEGEDINU, KUHANI REPI ALI PA GOBOVI JUHI.

10. ZA ZAJTRK JIH JEMO Z MLEKOM, BELO KAVO, Z JOGURTOM ALI KISLIM MLEKOM. ČE JIH PRELIJEMO Z MLEKOM ALI BELO KAVO, JIH NE SMEMO ZABELITI Z OCVIRKI, KER LE-TI POTEM PLAVAJO V MLEKU ALI BELI KAVI. 


NAJ VAM TEKNEJO, KER SO RES OKUSNI. DOBER TEK VAM ŽELIM.

                                                       UČITELJICA ANGELIKA URBANC

Komentarji

  1. Angelika meni tole sigurno nebi uspelo. Mislim , da se bom najavila kar k tebi na zajtrk ko bo to mogoče.

    MOJCA

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mojca ni problema. Ko boš videla, kako se to naredi, bo tudi tebi uspelo.
      Lepo se imej in srečno.
      Angelika

      Izbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

PRAVLJICA BABICA ZIMA

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

SLOVENSKI OTROŠKI LJUDSKI PLESI