OBLEČENE HRENOVKE IN HOBOTNICE IZ HRENOVK ALI "RECIKLIRANA KUHINJA 3"


DANES SPET KUHAMO, TOKRAT IZ »OSTANKOV« KUHANEGA KROMPIRJA. SAMA GA, ČE NAM OSTANE PRI KOSILU, NIKOLI NE ZAVRŽEM, SAJ LAHKO IZ NJEGA PRIPRAVIM ODLIČNO KROMPIRJEVO TESTO IN IZ NJEGA OKUSNE CMOKE, POLNJENE S SADJEM, SVALJKE, KROKETE ALI OBLEKO ZA HRENOVKE.



TE ZANIMA KAKO TO NAREDIM?
OGLEJ SI NAVODILO, ZAVIHAJ ROKAVE, UMIJ ROKE IN BRŽ NA DELO, ZA POMOČ PRI CVRTJU
PA PROSI NEKOGA OD ODRASLIH!


ZA OBLEČENE HRENOVKE ZA 4 OSEBE POTREBUJEŠ:
- 2 PARA HRENOVK (HRENOVKO PREREŽEŠ NA POLOVICO, DA DOBIŠ 8 KOSOV),
- PRIBLIŽNO POL kg KUHANEGA IN OHLAJENEGA KROMPIRJA V KOSIH ALI PIRE KROMPIRJA (KROMPIR OLUPIŠ, NAREŽEŠ NA KOSE IN SKUHAŠ V SLANI VODI DO MEHKEGA ALI UPORABIŠ ŽE KUHANEGA)
- PRIBLIŽNO POL kg MOKE ZA TESTO IN ŠE MALO ZA POMOČ PRI IZDELAVI SVALJKOV,
- 2 JAJCI,
- ZAČIMBE PO OKUSU: PETERŠILJ, TIMIJAN, ORIGANO, BAZILIKA, ČESEN V PRAHU, POPER, ČILI, CURRY, KURKUMA, DROBNJAK,…;
- POSODO ZA PRIPRAVO TESTA, ŽLICO IN PRIPOMOČEK ZA PASIRANJE KROMPIRJA, PONEV IN OLJE ZA CVRTJE.


POSTOPEK:

1. KUHANEMU IN PRETLAČENEMU KROMPIRJU OZ. PIREJU DODAJ JAJCI IN ZAČIMBE PO OKUSU (SAMA SEM DODALA ČESEN V PRAHU, POPER, SOL, TIMIJAN, PETERŠILJ, MALO ČILIJA) IN DOBRO PREMEŠAJ.





















2. NATO DODAJ PRIBLIŽNO ENAKO KOLIČINO MOKE, KOT JE ZMESI V SKLEDI IN ZMEŠAJ  V TESTO. (DODAJANJE MOKE JE ODVISNO OD VELIKOSTI JAJC IN SOČNOSTI KROMPIRJA OZ. DODATKOV V PIREJU.)



3. NA ROKI, KI SI JO POTRESEL Z MOKO, OBLIKUJ ZA PRIBLIŽNO PEST VELIKE KEPE TESTA V SPLOŠČENO OBLIKO IN NA NJO POLOŽI POLOVICO HRENOVKE.



4. TESTO ZVIJ V PLAŠČ OKROG HRENOVKE IN GA NA VSEH STRANEH DOBRO POGLADI, PRI TEM PA LAHKO PO POTREBI DODAJAŠ MALO MOKE, DA SE TESTO ODLEPI OD ROKE.





5. KO IMAŠ PRIPRAVLJENIH NEKAJ OBLEČENIH HRENOVK OZ. SVALJKOV, PROSI ZA POMOČ PRI CVRTJU NEKOGA OD ODRASLIH!
PONEV Z OLJEM ZA CVRTJE PRISTAVI(TE) NA ŠTEDILNIK IN POLOŽI(TE) SVALJKE V SEGRETO OLJE; OLJE JE DOVOLJ TOPLO, KO ZACVRČI, ČE VANJ POTRESEŠ MALO MOKE.


 


6. SVALJKE OCVRI(TE) Z VSEH STRANI,DA SE BODO SRAJČKE HRENOVK LEPO POBARVALE, MED CVRTJEM PA LAHKO PRIPRAVIŠ ŠE SOLATO PO SVOJEM OKUSU.

OCVRTE SVALJKE POLOŽI(TE) NA PAPIRNO BRISAČKO, DA SE ODVEČNA MAŠČOBA VPIJE VANJO.



7. POSTREZI(TE) ŠE VROČE, ZRAVEN PRIJA POLEG SOLATE TUDI TATARSKA OMAKA, GORČICA, KEČAP, MAJONEZA, LAHKO PA SI SRAJČKE POLIJEŠ KAR Z LIMONINIM SOKOM.



PA DOBER TEK!
















TO JED PA LAHKO PRIPRAVIŠ ŠE NA DRUG NAČIN: IZ KROMPIRJEVEGA TESTA SPECI(TE) KROKETE, HRENOVKE PA PEČENE NA OGNJU KOT »HOBOTNICE« POSTREZI(TE) POSEBEJ.

ZA HOBOTNICE POTREBUJEŠ POLOVICE HRENOVK, KI JIH PO DOLGEM PREREŽEŠ NA ČETRTINE.



LAHKO JIH PEČEŠ KOT KLOBASE NA PALICI NAD ODPRTIM OGNJEM, KOT SI SE NAUČIL V VČERAJŠNJEM IZZIVU KURJENJE OGNJA.


ČE PA OGNJA NE BOŠ POSTAVIL, SPECI(TE) HOBOTNICE KAR V PONVI.





LEPO PREŽIVET IN SPROŠČEN SONČNI KONEC TEDNA TI ŽELIM,


UČITELJICA MATEJA

Komentarji

  1. Že vem, kako bi si hrenovke v srajčki razdelili pri nas - Šnofi bi pohrustal hrenovke, nam bi ostala srajčka iz krompirja in solata :-) Zanima pa me, kaj bi rekel na hobotnice, morskih sadežev namreč ne mara, a smrček bi mu dal najbrž drugačna navodila ;-)
    Imenitna reciklaža Mateja in vidim, da so redkvice pri tebi že zrasle, prav lepo popestrijo solato.
    Prijeten vikend ti želim, Majda

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Enako - tebi, Šnofiju in vsem drugim tvojim...
      sama pa grem po skorajšnjem aktivu POŠ in zapisniku, ki me čaka po njem, pripravljat špinačne krokete (včerajšnji ostanek špinače - letošnje z vrta in pireja, potem pa na teren - nabirat koprive za juho, bezeg in smrekove vršičke za sirup in seveda preizkušat dežnik v naravo (prispevki naslednjega tedna, je treba izkoristit vreme).
      Sončen in odklopljen vikend,
      Mateja

      Izbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

PRAVLJICA BABICA ZIMA

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

SLOVENSKI OTROŠKI LJUDSKI PLESI