OBLEČENE HRENOVKE IN HOBOTNICE IZ HRENOVK ALI "RECIKLIRANA KUHINJA 3"
DANES SPET KUHAMO,
TOKRAT IZ »OSTANKOV« KUHANEGA KROMPIRJA.
SAMA GA, ČE NAM OSTANE PRI KOSILU, NIKOLI NE ZAVRŽEM, SAJ LAHKO IZ NJEGA
PRIPRAVIM ODLIČNO KROMPIRJEVO TESTO IN IZ NJEGA OKUSNE CMOKE, POLNJENE S SADJEM,
SVALJKE, KROKETE ALI OBLEKO ZA HRENOVKE.
TE ZANIMA KAKO TO
NAREDIM?
OGLEJ
SI NAVODILO, ZAVIHAJ ROKAVE, UMIJ ROKE IN BRŽ NA DELO, ZA POMOČ PRI CVRTJU
PA PROSI NEKOGA OD ODRASLIH!
ZA OBLEČENE HRENOVKE ZA
4 OSEBE POTREBUJEŠ:
- 2 PARA HRENOVK (HRENOVKO
PREREŽEŠ NA POLOVICO, DA DOBIŠ 8 KOSOV),
- PRIBLIŽNO POL kg
KUHANEGA IN OHLAJENEGA KROMPIRJA V KOSIH ALI PIRE KROMPIRJA (KROMPIR
OLUPIŠ, NAREŽEŠ NA KOSE IN SKUHAŠ V SLANI VODI DO MEHKEGA ALI UPORABIŠ ŽE
KUHANEGA)
- PRIBLIŽNO POL kg MOKE
ZA TESTO IN ŠE MALO ZA POMOČ PRI IZDELAVI SVALJKOV,
- 2 JAJCI,
- ZAČIMBE PO OKUSU:
PETERŠILJ, TIMIJAN, ORIGANO, BAZILIKA, ČESEN V PRAHU, POPER, ČILI, CURRY,
KURKUMA, DROBNJAK,…;
- POSODO ZA PRIPRAVO
TESTA, ŽLICO IN PRIPOMOČEK ZA PASIRANJE KROMPIRJA, PONEV IN OLJE ZA CVRTJE.
POSTOPEK:
2. NATO DODAJ PRIBLIŽNO ENAKO KOLIČINO MOKE, KOT JE ZMESI V SKLEDI IN ZMEŠAJ V TESTO. (DODAJANJE MOKE JE ODVISNO OD VELIKOSTI JAJC IN SOČNOSTI KROMPIRJA OZ. DODATKOV V PIREJU.)
3. NA ROKI, KI SI JO POTRESEL Z MOKO, OBLIKUJ ZA PRIBLIŽNO PEST VELIKE KEPE TESTA V SPLOŠČENO OBLIKO IN NA NJO POLOŽI POLOVICO HRENOVKE.
5.
KO IMAŠ PRIPRAVLJENIH NEKAJ OBLEČENIH HRENOVK OZ. SVALJKOV, PROSI ZA POMOČ PRI
CVRTJU NEKOGA OD ODRASLIH!
PONEV
Z OLJEM ZA CVRTJE PRISTAVI(TE) NA ŠTEDILNIK IN POLOŽI(TE) SVALJKE V SEGRETO
OLJE; OLJE JE DOVOLJ TOPLO, KO ZACVRČI, ČE VANJ POTRESEŠ MALO MOKE.
6. SVALJKE OCVRI(TE) Z
VSEH STRANI,DA SE BODO SRAJČKE HRENOVK LEPO POBARVALE, MED CVRTJEM PA LAHKO
PRIPRAVIŠ ŠE SOLATO PO SVOJEM OKUSU.
7.
POSTREZI(TE) ŠE VROČE, ZRAVEN PRIJA POLEG SOLATE TUDI TATARSKA OMAKA, GORČICA,
KEČAP, MAJONEZA, LAHKO PA SI SRAJČKE POLIJEŠ KAR Z LIMONINIM SOKOM.
TO JED PA LAHKO PRIPRAVIŠ ŠE NA DRUG NAČIN: IZ KROMPIRJEVEGA TESTA SPECI(TE) KROKETE, HRENOVKE PA PEČENE NA OGNJU KOT »HOBOTNICE« POSTREZI(TE) POSEBEJ.
LAHKO JIH PEČEŠ KOT KLOBASE NA PALICI NAD ODPRTIM
OGNJEM, KOT SI SE NAUČIL V VČERAJŠNJEM IZZIVU KURJENJE OGNJA.
ČE PA OGNJA NE BOŠ POSTAVIL, SPECI(TE) HOBOTNICE KAR
V PONVI.
LEPO PREŽIVET IN SPROŠČEN SONČNI KONEC TEDNA TI ŽELIM,
UČITELJICA MATEJA
Že vem, kako bi si hrenovke v srajčki razdelili pri nas - Šnofi bi pohrustal hrenovke, nam bi ostala srajčka iz krompirja in solata :-) Zanima pa me, kaj bi rekel na hobotnice, morskih sadežev namreč ne mara, a smrček bi mu dal najbrž drugačna navodila ;-)
OdgovoriIzbrišiImenitna reciklaža Mateja in vidim, da so redkvice pri tebi že zrasle, prav lepo popestrijo solato.
Prijeten vikend ti želim, Majda
Enako - tebi, Šnofiju in vsem drugim tvojim...
Izbrišisama pa grem po skorajšnjem aktivu POŠ in zapisniku, ki me čaka po njem, pripravljat špinačne krokete (včerajšnji ostanek špinače - letošnje z vrta in pireja, potem pa na teren - nabirat koprive za juho, bezeg in smrekove vršičke za sirup in seveda preizkušat dežnik v naravo (prispevki naslednjega tedna, je treba izkoristit vreme).
Sončen in odklopljen vikend,
Mateja