POSKUS - PRIPRAVA SLADOLEDA BREZ ZAMRZOVALNIKA


DANES SE JE SONCE PONOVNO SKRILO ZA OBLAKE, VETER PA NAOKROG MEŠA NIZKE TEMPERATURE.
ČAS JE, DA MRAZU POKAŽEMO ZOBE!
SI ZA? DA NAMREČ MRAZU ZMEŠAMO ŠTRENE? 
IMAM PREDLOG - SE SPOMNIŠ ZIME IN LEDENIH DNI, KO CESTNI DELAVCI SOLIJO NAŠE CESTE TER S SOLJO TOPIJO LED?
KAKO TO DELUJE, LAHKO PREVERIVA TAKOJ ZDAJ, REZULTAT PA BO RESNIČNO OKUSEN SLADOLED.  S POMOČJO POSKUSA  SAMA KONČNO RAZUMEM, KAKO SO POVEZANI CESTA, LED IN SOL.

POTREBNE SESTAVINE ZA NJAMI POSKUS OZ. ZA ENO PORCIJO SLADOLEDA SO:

  • 2 ŽLICI SLADKE SMETANE
  • 2 ŽLICI MLEKA
  • ŽLICA KAKAVA V PRAHU ALI 3 OREO PIŠKOTI
  • SOL
  • LEDENE KOCKE
  • VEČJA STEKLENA POSODA
  • STEKLEN KOZARČEK
  • KUHINJSKA KRPA
POSTOPEK:
V NAPREJ SI PRIPRAVI LEDENE KOCKE (SAMA SEM UPORABILA KOCKE IZ DVEH VREČK). 
ČE BOŠ PRIPRAVIL SLADOLED IZ OREO PIŠKOTOV, PIŠKOTE NAJPREJ NADROBI NA DROBNE KOŠČKE. V STEKLENEM KOZARCU ZMEŠAJ MLEKO, SMETANO IN KAKAV ALI OREO PIŠKOTE.
SAMA SEM PREIZKUSILA OBE MEŠANICI.



V VEČJO STEKLENO SKLEDO NASUJ LEDENE KOCKE. VANJO POLOŽI STEKLEN KOZAREC S SLADOLEDNO MEŠANICO - V VEČJO POSODO SEM DODALA MEŠANICO S KAKAVOM, V MANJŠO PA MEŠANICO Z OREO PIŠKOTI.
OKROG KOZARČKOV NASUJ ŠE VEČ LEDENIH KOCK IN JIH IZDATNO POSOLI.



OBE POSODI ZA ENO URO PREKRIJ S KUHINJSKIMA KRPAMA, VMES PA PO 30 MINUTAH MEŠANICO PREMEŠAJ.



PO ENI URI BOŠ OPAZIL, DA SE JE LED DELNO STOPIL,


MEŠANICA V KOZARČKU  PA JE POPOLNOMA ZMRZNJENA. V DOKAZ SEM VANJO NAREDILA NEKAJ ČRT Z ŽLIČKO.




OBE VRSTI SLADOLEDA SMO SI V DRUŽINI RAZDELILI NA ŠTIRI DELE.
OPAZIŠ, KAJ SE JE ZGODILO Z OREO PIŠKOTI?
MED PROCESOM ZMRZOVANJA SO SE RAZMOČILI IN OBARVALI SMETANO TER MLEKO - SLADOLED TEMNEJŠE BARVE JE IZ OREO PIŠKOTOV.



PRED POSTREŽBO SMO SLADOLEDU DODALI KOŠČKE OREO PIŠKOTOV IN MALIN.


POSKUS ME JE RESNIČNO NAVDUŠIL.
IN KAJ SEM SE NAUČILA?
KO PRIDE LED V STIK S SOLJO, SE ZAČNE TOPITI. 
KER LED ZA TOPLJENJE POTREBUJE TOPLOTO, UPORABI TOPLOTO MEŠANICE V KOZARCU. TA PA SE OHLAJA IN ZAČNE ZMRZOVATI.
REZULTAT VSEGA JE ODLIČEN SLADOLED!

ČE SE BO TA ČAROVNIJA ZGODILA TUDI V TVOJI KUHINJI, MI PROSIM SPOROČI. SAMA BOM PRIHODNJIČ IZDELALA JOGURTOV SLADOLED (JOGURT IN SADJE) TER LEDENKO IZ SADNEGA SOKA.

PRIJAZEN POZDRAVČEK TI POŠILJAM NA DALJAVO,
MAJDA



Komentarji

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

TRIJE METULJI

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

VAJE ZA KOORDINACIJO IN RAVNOTEŽJE