EVROVIZIJSKI NAVDUŠENCI V OPB 1

PA SMO JO DOBILI! ZMAGOVALNO PESEM EVROVIZIJE 2023.

V OPB 1 SMO SLEDILI PREDIZBOROM IN NAPETO ČAKALI VELIKI FINALE.


OB TEM SMO RAZISKOVALI DRŽAVE, KI SO SODELOVALE, ZAPISOVALI NJIHOVA IMENA IN RISALI ZASTAVE. POMAGALI SMO SI Z ENCIKLOPEDIJAMI TER RAČUNALNIKOM.

PO PRVEM POL FINALU SMO OBLIKOVALI PLAKAT, NA KATEREGA SMO VNESLI VSE NASTOPAJOČE DRŽAVE TER USTREZNE ZASTAVE, PRAV TAKO DRŽEVE, KI SE V FINALE UDELEŽIJO AVTOMATSKO - FRANCIJO, ITALIJO, NEMČIJO, ANGLIJO IN ŠPANIJO.


TAKO ZELO SMO SI ŽELELI, DA BI SLOVENIJA PRIŠLA V FINALE, DA SMO JO DODALI ŠE PREDEN JE TEKMOVALA ;)
PONOSNI, DA JE SLOVENIJI USPELO, SMO V PETEK DODALI ŠE VSE OSTALE SODELUJOČE TER UKRAJINO, KI SE JE, KOT LANSKA ZMAGOVALKA, AVTOMATSKO UDELEŽILA FINALA.


KAJ SMO SE ŠE NAUČILI?

IZVEDELI SMO,  DA JE BILO PRVO TEKMOVANJE  LETA 1956. OD TAKRAT JE PESEM EVROVIZIJE  VSAKOLETNO TEKMOVANJE SKLADB ZABAVNE GLASBE RAZLIČNIH EVROPSKIH DRŽAV. NA TEM TEKMOVANJU LAHKO VSAKA DRŽAVA SODELUJE LE Z ENO PESMIJO, KI TEKMUJE Z OSTALIMI. KAKOVOST IZVAJALSKEGA NASTOPA IN PESMI OCENJUJE STROKOVNA ŽIRIJA, PRAV TAKO PA TUDI "GLAS LJUDSTVA" -  TELEFONSKO GLASOVANJE.

PRIREDITEV, KI POTEKA V RAZLIČNIH EVROPSKIH DRŽAVAH (VSAKO LETO V DRŽAVI ZMAGOVALKI V PRETEKLEM LETU), PRENAŠATA TELEVIZIJA IN RADIO. TEKMOVANJE ORGANIZIRA EUROPEAN BROADCASTING UNION,  TEKMOVANJE PA JE DO DANES ODPADLO LE ENKRAT, IN SICER LETA 2020, ZARADI PANDEMIJE BOLEZNI COVID-19.

DRŽAVE, KI LAHKO NASTOPAJO NA PESMI EVROVIZIJE, SO VSE AKTIVNE ČLANICE EBU (EUROPEAN BROADCASTING UNION), Z IZJEMO AVSTRALIJE. 

UDELEŽBA NA IZBORU NE ZAHTEVA GEOGRAFSKE LEGE UDELEŽENE DRŽAVE V EVROPI, ZATO LAHKO NASTOPAJO TUDI DRUGE DRŽAVE, KOT SO  IZRAEL, ARMENIJA, AZERBAJDŽAN TER DRŽAVE S SAMO DELNO LEGO V EVROPI, KOT SO RUSIJA, CIPER, TURČIJA IN GRUZIJA. LETA 1980 JE NASTOPIL TUDI MAROKO, KI LEŽI V SEVERNI AFRIKI, OD LETA 2015 PA TEKMUJE TUDI AVSTRALIJA.

52 DRŽAV JE VSAJ ENKRAT NASTOPILO NA IZBORU ZA PESEM EVROVIZIJE.

IN KAKO USPEŠNI SMO BILI V SVOJIH NAPOVEDIH?ZMAGO ŠVEDSKI SVA NAPOVEDALI UČITELJICI, PO PRILJUBLJENOSTI PA JE BILA VEČINI NAJBOLJ VŠEČ FINSKA PESEM.

GLASOVALI PA SMO TUDI, ALI BO SKUPINA JOKER OUT PELA V SLOVENSKEM ALI ANGLEŠKEM JEZIKU. VEČINA JIH JE PRAVILNO NAPOVEDALA, DA BODO PELI V SLOVENSKEM JEZIKU :)


KOMAJ ČAKAMO NA NASLEDNJE TEKOMOVANJE EVROVIZIJE, 
DO TAKRAT PA SI BOMO PELI:VESELO VAS POZDRAVLJAMO
OPB 1 
Z UČITELJICO MAJDO

Komentarji

  1. DRAGI UČENCI! ŠE MENE STE NAVDUŠILI, DA SEM PO DOLGEM ČASU TUDI SAMA SPREMLJALA FINALE EVROVIZIJE.

    OdgovoriIzbriši
  2. Res je :) Naše otroke ste tako navdušili, da smo še mi iz tega naredili sobotni dogodek - domača pica in finale. :) Hvala ker ste jih ob tem veliko naučili o državah, geografiji, zgodovini,... Vsaka stvar je za nekaj dobrega. Hvala ker jih tudi na splošno veliko naučite in ker imajo tako aktivne podaljške. Vidi se da uživajo v vaši družbi.

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

PRAVLJICA BABICA ZIMA

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

SLOVENSKI OTROŠKI LJUDSKI PLESI