TIRAMISU PO ORIGINALNEM ITALIJANSKEM RECEPTU
TI JE VŠEČ TIRAMISU?
PUHASTA KREMA Z OKUSOM PO KAVI, ZA PIKO NA I PA DIŠEČI PIŠKOTI IN ŠČEPEC KAKAVA!
ODKAR SEM NAŠLA ORIGINALEN ITALIJANSKI RECEPT SE TEJ SLADICI PREPROSTO NE MOREM UPRETI.
DA JE TIRAMISU ŠE OKUSNEJŠI TUDI PIŠKOTE SPEČEM SAMA - A NE SKRBI, ČE NI ČASA ZA PIŠKOTE JIH NAJDEŠ V TRGOVINI IN TAKO PRIHRANIŠ ČAS ;)
RECEPT ZA PIŠKOTE:
PIŠKOTI ZA TIRAMISU - SAVOIARDI ALI BABY PIŠKOTI SO SLASTNI MEHKI PIŠKOTI,
KI SO TUDI BREZ TIRAMISUJA ODLIČNA POSLASTICA. SESTAVINE SO
TAKO OSNOVNE, DA SO DOMA VEDNO PRI ROKI.
SESTAVINE :
- · 4 JAJCA
- · 2 ŽLICI MLAČNE VODE
- · 130 G SLADKORJA (65 G + 65 G)
- · 160 G MOKE
- · LUPINICA POLOVICE LIMONE
- · 5 G VANILIJEVEGA SLADKORJA
POSTOPEK:
PEKAČ OBLOŽIMO S PEKI PAPIRJEM. PEČICO SEGREJEMO NA 180 °C. LOČIMO RUMENJAKE IN BELJAKE IN STEHTAMO OSTALE
SESTAVINE. V PRVI POSODI ZAČNEMO STEPATI SNEG - KO SE BELJAKI ZAČNEJO PENITI, POSTOPOMA
DODAMO PRVO POLOVICO SLADKORJA (65 G). BELJAKE STEPAMO V ČVRST SNEG VSAJ 4
MINUTE NA NAJVIŠJI HITROSTI.
V DRUGI POSODI STEPAMO RUMENJAKE IN DRUGO POLOVICO SLADKORJA (65 G), DA NASTANE PENASTA MASA. RUMENJAKOVI MASI DODAMO VANILIJEV SLADKOR IN LIMONINO LUPINICO TER NA KRATKO PREMEŠAMO.
V DRUGI POSODI STEPAMO RUMENJAKE IN DRUGO POLOVICO SLADKORJA (65 G), DA NASTANE PENASTA MASA. RUMENJAKOVI MASI DODAMO VANILIJEV SLADKOR IN LIMONINO LUPINICO TER NA KRATKO PREMEŠAMO.
NATO V RUMENJAKE Z LOPATKO VMEŠAMO
3/4 BELJAKOVEGA SNEGA - MASE NE MEŠAMO, AMPAK JO PREVIDNO PRIVZDIGUJEMO. V MASO NATO POSTOPOMA PRESEJEMO MOKO,
VMES PA MASO NEKAJKRAT PREMEŠAMO.
KO JE MOKA VMEŠANA, DODAMO ŠE PREOSTANEK BELJAKOV IN MASO RAHLO MEŠAMO, DOKLER NE POSTANE GLADKA IN PUHASTA.
MASO NADEVAMO V SERVIRNO VREČKO IN NA PEKAČ NABRIZGAMO PODOLGOVATE PIŠKOTE. MED NJIMI NAJ BO DOVOLJ PROSTORA, SAJ SE KASNEJE ŠE MALO RAZŠIRIJO IN NARASTEJO.
KO JE MOKA VMEŠANA, DODAMO ŠE PREOSTANEK BELJAKOV IN MASO RAHLO MEŠAMO, DOKLER NE POSTANE GLADKA IN PUHASTA.
MASO NADEVAMO V SERVIRNO VREČKO IN NA PEKAČ NABRIZGAMO PODOLGOVATE PIŠKOTE. MED NJIMI NAJ BO DOVOLJ PROSTORA, SAJ SE KASNEJE ŠE MALO RAZŠIRIJO IN NARASTEJO.
TIRAMISU
SESTAVINE ZA 8 KOZARCEV:
- 1 PAKET SAVOIARDI PIŠKOTOV ALI POLOVICO PEČINIH PO ZGORNJEM RECEPTU
- 6 VEČJIH JAJC
- 6 ŽLIC SLADKORJA
- 500 G MASCARPONE SIRA
- PRIBLIŽNO 1,5 DCL MOČNE KAVE
POSTOPEK:
NAJPREJ VSAJ 5-8 MINUT MEŠAMO RUMENJAKE IN SLADKOR, DA KREMA NARASTE IN POSTANE LEPO PUHASTA. SLADKOR SE MORA POPOLNOMA STOPITI IN VEZATI Z RUMENJAKI.
V RUMENJAKE NATO VMEŠAMO MASCARPONE SIR - DODAJAMO GA PO ŽLICAH, NA KONCU PA PREVIDNO VMEŠAMO ŠE SNEG IZ BELJAKOV, KI BO ZADEVO MALCE "UTEKOČINIL", AMPAK V HLADILNIKU SE BO KASNEJE KREMA ŠE MALO STRDILA.
NAJPREJ VSAJ 5-8 MINUT MEŠAMO RUMENJAKE IN SLADKOR, DA KREMA NARASTE IN POSTANE LEPO PUHASTA. SLADKOR SE MORA POPOLNOMA STOPITI IN VEZATI Z RUMENJAKI.
V RUMENJAKE NATO VMEŠAMO MASCARPONE SIR - DODAJAMO GA PO ŽLICAH, NA KONCU PA PREVIDNO VMEŠAMO ŠE SNEG IZ BELJAKOV, KI BO ZADEVO MALCE "UTEKOČINIL", AMPAK V HLADILNIKU SE BO KASNEJE KREMA ŠE MALO STRDILA.
NA DNO VSAKEGA KOZARCA DAMO NAJPREJ ENO ŽLICO KREME, VANJO DAMO S KAVO NAMOČEN PIŠKOT, NA PIŠKOT PA POSIPAMO KAKAV V PRAHU. NADALJUJEMO S PLASTJO KREME, NAMOČENEGA PIŠKOTA, KAKAV IN SPET KREMA.
ZADNJA PLAST TIRAMISUJA JE KREMA IN KAKAV V PRAHU. KOZARCE DAMO V HLADILNIK ZA VSAJ 4 - 6 UR , DA SE KREMA NEKOLIKO STRDI IN OKUSI PREMEŠAJO.
PO ZGORNJEM RECEPTU ZA PIŠKOTI TI BO POLOVICA PIŠKOTOV OSTALA ŠE ZA NASLEDNJO PRIPRAVO TIRAMISUJA. SHRANIŠ JIH LAHKO V PLOČEVINASTI ŠKATLI.
POZOR!
PRI TEJ SLADICI JE POMEMBNA PREVIDNOST PRI SHRANJEVANJU,
SAJ GRE ZA SUROVA JAJCA.
TUDI DANES PRIPRAVLJAM TIRAMISU,
A TOKRAT BOM DODALA ŠE JAGODE.
KAKŠEN PA JE TVOJ NAJLJUBŠI TIRAMISU?
UČITELJICA MAJDA
Komentarji
Objavite komentar