TIRAMISU PO ORIGINALNEM ITALIJANSKEM RECEPTU

TI JE VŠEČ TIRAMISU?
PUHASTA KREMA Z OKUSOM PO KAVI, ZA PIKO NA I PA DIŠEČI PIŠKOTI IN ŠČEPEC KAKAVA!



ODKAR SEM NAŠLA ORIGINALEN ITALIJANSKI RECEPT SE TEJ SLADICI PREPROSTO NE MOREM UPRETI. 
DA JE TIRAMISU ŠE OKUSNEJŠI TUDI PIŠKOTE SPEČEM SAMA - A NE SKRBI, ČE NI ČASA ZA PIŠKOTE JIH NAJDEŠ V TRGOVINI IN TAKO PRIHRANIŠ ČAS ;)

RECEPT ZA PIŠKOTE:

PIŠKOTI ZA TIRAMISU  - SAVOIARDI ALI  BABY PIŠKOTI SO SLASTNI MEHKI PIŠKOTI,  KI SO TUDI BREZ TIRAMISUJA ODLIČNA POSLASTICA. SESTAVINE SO TAKO OSNOVNE, DA SO DOMA VEDNO PRI ROKI.

SESTAVINE :

  • ·         4 JAJCA
  • ·         2 ŽLICI MLAČNE VODE
  • ·         130 G SLADKORJA (65 G + 65 G)
  • ·         160 G MOKE
  • ·         LUPINICA POLOVICE LIMONE
  • ·         5 G VANILIJEVEGA SLADKORJA 

POSTOPEK:

PEKAČ OBLOŽIMO  S PEKI PAPIRJEM. PEČICO SEGREJEMO NA 180 °C. LOČIMO RUMENJAKE IN BELJAKE IN  STEHTAMO OSTALE SESTAVINE. V PRVI POSODI ZAČNEMO STEPATI SNEG -  KO SE BELJAKI ZAČNEJO PENITI,  POSTOPOMA DODAMO PRVO POLOVICO SLADKORJA (65 G). BELJAKE STEPAMO V ČVRST SNEG VSAJ 4 MINUTE NA NAJVIŠJI HITROSTI.
V DRUGI POSODI STEPAMO RUMENJAKE IN DRUGO POLOVICO SLADKORJA (65 G), DA NASTANE PENASTA MASA. RUMENJAKOVI MASI DODAMO VANILIJEV SLADKOR IN LIMONINO LUPINICO TER NA KRATKO PREMEŠAMO. 
NATO V RUMENJAKE Z LOPATKO VMEŠAMO 3/4 BELJAKOVEGA SNEGA -  MASE NE MEŠAMO, AMPAK JO PREVIDNO PRIVZDIGUJEMO. V MASO NATO POSTOPOMA PRESEJEMO MOKO, VMES PA MASO NEKAJKRAT PREMEŠAMO. 
KO JE MOKA VMEŠANA, DODAMO ŠE PREOSTANEK BELJAKOV IN MASO RAHLO MEŠAMO, DOKLER NE POSTANE GLADKA IN PUHASTA. 
MASO NADEVAMO V SERVIRNO VREČKO IN NA PEKAČ NABRIZGAMO PODOLGOVATE PIŠKOTE. MED NJIMI NAJ BO DOVOLJ PROSTORA, SAJ SE KASNEJE ŠE MALO RAZŠIRIJO IN NARASTEJO.



PIŠKOTE ZA TIRAMISU PEČEMO  9 DO 12 MINUT NA 180 °C, ODVISNO OD PEČICE.



TIRAMISU

SESTAVINE ZA 8 KOZARCEV:

  • 1 PAKET SAVOIARDI PIŠKOTOV ALI POLOVICO PEČINIH PO ZGORNJEM RECEPTU
  • 6 VEČJIH JAJC
  • 6 ŽLIC SLADKORJA
  • 500 G MASCARPONE SIRA
  • PRIBLIŽNO 1,5 DCL MOČNE KAVE 

POSTOPEK:
NAJPREJ VSAJ 5-8 MINUT MEŠAMO RUMENJAKE IN SLADKOR, DA KREMA NARASTE IN POSTANE LEPO PUHASTA.  SLADKOR SE MORA  POPOLNOMA STOPITI IN VEZATI Z RUMENJAKI. 
V RUMENJAKE NATO VMEŠAMO MASCARPONE SIR -  DODAJAMO GA PO ŽLICAH, NA KONCU PA PREVIDNO VMEŠAMO ŠE SNEG IZ BELJAKOV, KI BO ZADEVO MALCE "UTEKOČINIL",  AMPAK V HLADILNIKU SE BO KASNEJE KREMA ŠE MALO STRDILA.

 
SKUHAMO KAVO IN V TO MEŠANICO POMAKAMO PIŠKOTE.  PIŠKOTI SO HITRO NAMOČENI ZATO MORAMO BITI HITRI, DA NAM NE RAZPADAJO. 


NA DNO VSAKEGA KOZARCA DAMO NAJPREJ ENO ŽLICO KREME, VANJO DAMO S KAVO NAMOČEN PIŠKOT, NA PIŠKOT PA POSIPAMO KAKAV V PRAHU. NADALJUJEMO S PLASTJO KREME, NAMOČENEGA PIŠKOTA, KAKAV IN SPET KREMA.


ZADNJA PLAST TIRAMISUJA JE KREMA IN KAKAV V PRAHU. KOZARCE DAMO V HLADILNIK ZA VSAJ 4 - 6 UR , DA SE KREMA NEKOLIKO STRDI IN OKUSI PREMEŠAJO. 



PO ZGORNJEM RECEPTU ZA  PIŠKOTI TI BO POLOVICA PIŠKOTOV OSTALA ŠE ZA NASLEDNJO PRIPRAVO TIRAMISUJA. SHRANIŠ JIH LAHKO V PLOČEVINASTI ŠKATLI.

POZOR!
PRI TEJ SLADICI JE POMEMBNA PREVIDNOST PRI SHRANJEVANJU, 
SAJ GRE ZA SUROVA JAJCA.

TUDI DANES PRIPRAVLJAM TIRAMISU,
A TOKRAT BOM DODALA ŠE JAGODE.
KAKŠEN PA JE TVOJ NAJLJUBŠI TIRAMISU?

UČITELJICA MAJDA




Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

PRAVLJICA BABICA ZIMA

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

SLOVENSKI OTROŠKI LJUDSKI PLESI