BATERIJE - NEVARNI ODPADKI

MED MENJAVO BATERIJE V ŠOLSKI URI SMO SE V OPB 1 VPRAŠALI, KAM S PRAZNO BATERIJO. PREVERILI SMO V TAJNIŠTVU, VPRAŠALI G. HIŠNIKA IN KMALU UGOTOVILI, DA POSEBNEGA ZBIRALNEGA PROSTORA ZANJE V NAŠI ŠOLI ŠE NI.  

ODLOČILI SMO SE, DA ZA TO POSKRBIMO SAMI IN JIH V ENEM SAMEM TEDNU ZBRALI ZA 5268 G.

KAKO SMO LAHKO TAKO NATANČNI? ZBRANE BATERIJE SMO ODNESLI V TRGOVINO OB ŠOLI, KJER SMO JIH STEHTALI NA TEHNICI ZA SADJE IN ZELENJAVO. ZABAVNO JE BILO UGIBATI, KAKŠNA JE NJIHOVA TEŽA :) ODGOVORI SO BILI OD 1 KG PA VSE DO 30 KG. NO, TO NAJVEČJO ŠTEVILKO SMO KMALU IZLOČILI, SAJ SMO UGOTOVILI, DA POVPREČEN PRVOŠOLEC TEHTA OKROG 20 KG ;)

KO SMO ISKALNI ZBIRALNO MESTO V TRGOVINI, NAM JE PRIJAZNA PRODAJALKA POVEDALA, DA SO ŠKATLO ZA ODPADNE BATERIJE OB PRENOVI UMAKNILI V SKLADIŠČE, DA PA LAHKO BATERIJE ODDAMO BLAGAJNIČARKI, KAR SMO TUDI STORILI.


KAJ SMO SE NAUČILI?

Z NEPREMIŠLJENIM ODLAGANJEM NEVARNIH ODPADKOV LAHKO POVZROČIMO HUDO ŠKODO – ZASTRUPIMO OKOLJE IN OGROZIMO LASTNO ZDRAVJE TER ZDRAVJE DRUGIH. MED NEVARNE ODPADKE SODIJO TUDI BATERIJE, KI LAHKO Z NEPRAVILNIM ODLAGANJEM MOČNO ONESNAŽIJO PODTALNICO, VIR NAŠE PITNE VODE. POLEG TEGA LAHKO BATERIJA TEŽKE KOVINE, KI JIH VSEBUJE (KADMIJ, KROM IN NIKELJ), PRENESE TUDI NA NENEVARNE ODPADKE. NEVARNIH GOSPODINJSKIH ODPADKOV ZATO NIKOLI NE SMEMO ODLAGATI SKUPAJ Z DRUGIMI GOSPODINJSKIMI ODPADKI.

MED NEVARNE ODPADKE SODIJO ODSLUŽENI AKUMULATORJI, BATERIJE, BARVE IN TOPILA, KEMIKALIJE, OLJA IN MASTI, PESTICIDI, PRALNA IN KOZMETIČNA SREDSTVA, KI VSEBUJEJO NEVARNE SNOVI, ZDRAVILA, NEONSKE CEVI OZIROMA VSE, KAR JE OPREMLJENO S SIMBOLI ZA NEVARNE SNOVI.


KAJ STORITI, DA BO UPORABA BATERIJ MANJ OBREMENJEVALA OKOLJE?

- ODPADNIH PRENOSNIH BATERIJ NE SMEMO ODLAGATI V MEŠANE KOMUNALNE ODPADKE.

-  ODPADNE PRENOSNE BATERIJE ALI AKUMULATORJE JE TREBA, PREDEN JIH ODDAMO ZBIRALCU ODPADNIH PRENOSNIH BATERIJ IN AKUMULATORJEV, HRANITI LOČENO OD DRUGIH ODPADKOV.

- DOMA NAMESTITE POSEBNO ŠKATLO ZA ODPADNE BATERIJE, KAR BO OLAJŠALO NJIHOVO ZBIRANJE IN PRAVILNO ODLAGANJE.  V OPB 1 SMO OKRASILI ŠKATLICO, KI ŽE NA DALEČ SPOROČA, KAJ ZBIRAMO V NJEJ.


- ALKALNE BATERIJE ZA ENKRATNO UPORABO NADOMESTITE S POLNILNIMI.

- PREDNOST DAJTE NAPRAVAM S KABLOM IN NE Z BATERIJAMI.

- NAPRAVE NA BATERIJE IZKLAPLJAJTE, KO NISO V UPORABI.

- NE MEŠAJTE NOVIH IN STARIH BATERIJ, SAJ LAHKO PRIDE DO IZTEKANJA.

- BATERIJ NE IZPOSTAVLJAJTE OGNJU, JIH NE ODPIRAJTE ALI POŠKODUJTE.

MOJSTRI ZA RECIKLAŽO


KO SE BO NAŠA ZBIRALNA ŠKATLA PONOVNO NAPOLNILA, VEMO, KAM ODNESTI ODPADNE BATERIJE. 

IN KAM JIH LAHKO ODNESETE VI?

- VSE VRSTE BATERIJ (ALKALNE, GUMBASTE, AKUMULATORJE, BATERIJE TELEFONOV…) LAHKO VRNETE V ZBIRALNIK PRI PRODAJALCU, KJER STE JIH KUPILI.

VAM MAHAMO NA DALJAVO!

OPB 1

Z UČITELJICO MAJDO

 

Komentarji

  1. Gospa učiteljica Majda in učenci OPB.
    Navdih ste nam starejšim, ki mnogokrat pozabimo kako smo lahko prijazni za okolje.
    Veliko se naučimo od vas.
    Samo tako naprej!

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

SLOVENSKI OTROŠKI LJUDSKI PLESI

PICA PALČKE