ZANIMIVOSTI O SVETEM MIKLAVŽU


VAS JE DANES NA OKENSKI POLICI PRIČAKALO DARILCE ALI ŠIBA?

DANES GODUJE SV. NIKOLAJ OZIROMA MIKLAVŽ, KRŠČANSKI ŠKOF IN SVETNIK, KI SE JE RODIL MED LETOMA 270 IN 286 V PATARI V DANAŠNJI TURČIJI, UMRL PA NA DANAŠNJI DAN MED LETOMA 326 IN 351 V MIRI, PRAV TAKO V TURČIJI. ZNAN JE BIL PREDVSEM PO SVOJI DOBROTI IN RADODARNOSTI.  PRAVIJO, DA JE BIL SIN PREMOŽNIH STARŠEV, VENDAR JE VSE PODEDOVANO BOGASTVO RAZDAL UBOGIM. V ŠTEVILNIH DEŽELAH, ZLASTI V OSREDNJI EVROPI, V NOČI NA 6. DECEMBER OBDARUJE PRIDNE OTROKE. MARSIKJE PA SE ŽE NA PREDVEČER GODA SPREHAJA PO VASEH V SPREMSTVU PARKLJEV IN ANGELOV. SVETEMU NIKOLAJU JE POSVEČENIH TUDI VELIKO CERKVA, KER VELJA ZA ZAŠČITNIKA MORNARJEV IN RIBIČEV.

 


LEGENDA O TREH KEPAH ZLATA

ENA IZMED LEGEND SVETEGA MIKLAVŽA PREDSTAVLJA KOT VELIKEGA ČUDODELNIKA IN MOGOČNEGA ZAVETNIKA, KI JE TRI HČERE SIROMAŠNEGA MOŽA REŠIL SRAMOTNE USODE. PONOČI JIM JE NAMREČ SKOZI OKNO PORINIL TRI KEPE ZLATA IN JIM TAKO PRISKRBEL POTREBNO DOTO. OD TUKAJ POTEM NAJVERJETNEJE IZHAJA TA OBIČAJ, DA OTROKOM PRINAŠA DAROVE V NASTAVLJENE POSODE.

PRAV TAKO IZ TE ISTE LEGENDE IZHAJAJO TUDI TRI JABOLKA, KI JIH MIKLAVŽ NA PODOBAH NOSI S SEBOJ IN SO PRAVZAPRAV TRI KEPE ZLATA, LE DA JIH JE LJUDSKA DOMIŠLJIJA SPREMENILA PO SVOJE. JABOLKA IN POZNEJE TUDI OREHI SO POSTALI NEKAKŠNI OSNOVNI DAROVI, KI JIH JE DOBRI SVETNIK PRINAŠAL OTROKOM.

                                     
MIKLAVŽEVANJE ALI MIKLAVŽEV OBHOD

MIKLAVŽ PRIHAJA ŽE NEKAJ DNI ALI CELO VEČ KOT TEDEN DNI PRED SVOJIM GODOM IN OBDARUJE PRIDNE OTROKE. PRIČAKOVANJE MIKLAVŽEVEGA PRIHODA PA JE OD NEKDAJ SPODBUJALO TUDI OTROŠKO DOMIŠLJIJO. TAKO ŠE DANES OB RDEČI ZARJI OB VEČERIH PRED MIKLAVŽEVIM GODOM REČEMO, DA MIKLAVŽ PEČE PIŠKOTE.

 

MIKLAVŽEVINA

MIKLAVŽEVINA JE IZRAZ, S KATERIM PONEKOD POIMENUJEJO MIKLAVŽEVE DAROVE.  VČASIH SO BILI DAROVI ZELO PREPROSTI, KOT NA PRIMER JABOLKA, OREHI IN TUDI ŠIBA. POREDEN OTROK JE DOBIL SAMO ŠIBO.  A ŠIBA NI POMENILA ZGOLJ KAZNI ZA POREDNOST. ŠIBA JE BILA SVOJE DNI ČARODEJNI PRIPOMOČEK. POSREDOVALA JE ŽIVLJENJSKO MOČ, ZATO JE MIKLAVŽEVA ŠIBA VČASIH CELO POZLAČENA. GRE TOREJ ZA POMEMBEN DAR, KI GA NITI POREDNEMU OTROKU NISI SMEL ODREČI.

VEM, DA STE BILI PRIDNI IN DA VAS JE OBISKAL DOBRI MOŽ. ŽELIM VAM VELIKO PRIJETNIH UŽITKOV OB ODPIRANJU DARIL. 

                                                                                                                           UČITELJICA NEVENKA

                                                                                                          


ČE ŽELIŠ SE MALO POZABAVAJ IN IZDELAJ SVOJEGA MIKLAVŽA. SPODAJ IMAŠ PREDLOGO ZA IZDELAVO  MIKLAVŽA. NAJPREJ GA POBARVAJ, NATO IZREŽI (NE POZABI NA KOŠARO IN PALICO), TER SESTAVI SKUPAJ (TAKO KOT KAŽE SLIKA NA DESNI STRANI).    

 
 
 
                 

 


    


                                                                                                      


 

 

 

 


Komentarji

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

TRIJE METULJI

PRAVLJICA BABICA ZIMA

ZABAVNE BOŽIČNE NALOGE