BUČE, BUČE, BUČE......
POZDRAVLJENI UČENCI,
V OKVIRU PROJEKTA DEDIŠČINA GRE V ŠOLO SMO V ODDELKU PODALJŠANEGA BIVANJA V OKTOBRU NAŠ ČAS NAMENILI BUČAM.
V NAŠEM OKOLIŠU IMAMO KAR NEKAJ KMETIJ, KI GOJIJO BUČE. POZNAMO VELIKO VRST BUČ, IZ NJIH PA LAHKO PRIPRAVIMO NAJRAZLIČNEJŠE STVARI.
V NAŠEM ODDELKU SMO SE OSREDOTOČLI NA BUČNO OLJE, PRAŽENE BUČNICE TER NA BUČNO MARMELADO.
PA POGLEJMO KAKO PRIDOBIMO BUČNO OLJE. (povzeto po https://www.ribiskekarte.si/blog/kako-nastane-bucno-olje/)
BUČNO OLJE SE IZDELUJE S PRAŽENJEM IN STISKANJEM SEMEN NAVADNE BUČE (CUCURBITA PEPO).
JESENI, KO BUČA ZRASTE IN DOZORI SE VSAKO BUČO POSEBEJ RAZKOLJE IN ROČNO IZ NJE POBERE SEMENA.
V ZAKLJUČNI FAZI SE PREPRAŽENA ZMLETA MASA SEMEN
STISNE V MOČNI STISKALNICI. IZ PIPE PRITEČE ČISTO BUČNO OLJE, OSTANEJO PA
KOLUTI STISNJENIH SEMEN, TAKO IMENOVANA PRGA, KI JO LAHKO PONOVNO UPORABIMO ZA
KRMO PRI RIBOLOVU, RADE PA JO IMAJO TUDI NEKATERE DOMAČE ŽIVALI IN PTICE.
V ODDELKU PA SMO KUHALI TUDI BUČNO MARMELADO...
ZA IZDELAVO LE TE, SMO POTREBOVALI:
-ENO VELIKO BUČO HOKAIDO
-ENO VELIKO POMARANČO
-150 G SLADKORJA
-2 PALČKI CIMETA
BUČE SMO OLUPILI IN IZDOLBLI SEMENA. NATO SMO BUČO NAREZALI NA MAJHNE KOŠČKE. TUDI POMARANČO SMO OLUPILI IN JO NAREZALI. V POSODO SMO DALI VODO, NAREZANE BUČE, POMARANČO, SLADKOR IN CIMET. VSE SKUPAJ SMO KUHALI PRIBLIŽNO 20 MINUT OZ. TAKO DOLGO, DA JE BUČA POSTALA MEHKA. NATO SMO VSE SKUPAJ DOBRO PRETLAČILI S PALIČNIM MEŠALNIKOM, DA JE BILA STRUKTURA GLADKA. MARMELADO SMO NALILI V KOZARCE TER JIH DOBRO ZAPRLI.
Hvala za recept Sanja, marmelada je bila odlična!
OdgovoriIzbrišiPrijazen pozdrav, Majda