BUČE, BUČE, BUČE......

POZDRAVLJENI UČENCI,

V OKVIRU PROJEKTA DEDIŠČINA GRE V ŠOLO SMO V ODDELKU PODALJŠANEGA BIVANJA V OKTOBRU NAŠ ČAS NAMENILI BUČAM.   

V NAŠEM OKOLIŠU IMAMO KAR NEKAJ KMETIJ, KI GOJIJO BUČE. POZNAMO VELIKO VRST BUČ, IZ NJIH PA LAHKO PRIPRAVIMO NAJRAZLIČNEJŠE STVARI. 

V NAŠEM ODDELKU SMO SE OSREDOTOČLI NA BUČNO OLJE, PRAŽENE BUČNICE TER NA BUČNO MARMELADO. 

PA POGLEJMO KAKO PRIDOBIMO BUČNO OLJE. (povzeto po https://www.ribiskekarte.si/blog/kako-nastane-bucno-olje/)

BUČNO OLJE SE IZDELUJE S PRAŽENJEM IN STISKANJEM SEMEN NAVADNE BUČE (CUCURBITA PEPO).

JESENI, KO BUČA ZRASTE IN DOZORI SE VSAKO BUČO POSEBEJ RAZKOLJE IN ROČNO IZ NJE POBERE SEMENA. 


TA SEMENA NATO GREDO V SUŠILNICO, KJER SE TEMELJITO POSUŠIJO. TAKŠNA LAHKO ŽE GRIZLJAMO, NEKATERI JIH SOLIJO IN UŽIVAJO NAMESTO ČIPSA. BUČNA SEMENA SO ZDRAV IN OKUSEN PRIBOLJŠEK.

https://www.ribiskekarte.si/blog/kako-nastane-bucno-olje/

KO SE SEMENA POSUŠIJO, GREDO V OLJARNO. BUČNA SEMENA SE STRESEJO V POSEBNE KOTLE, KJER SE ZMELJEJO IN PRAŽIJO. ZA LITER OLJA JE POTREBNO TUDI 3 ALI 4 KG SEMEN. 

V ZAKLJUČNI FAZI SE PREPRAŽENA ZMLETA MASA SEMEN STISNE V MOČNI STISKALNICI. IZ PIPE PRITEČE ČISTO BUČNO OLJE, OSTANEJO PA KOLUTI STISNJENIH SEMEN, TAKO IMENOVANA PRGA, KI JO LAHKO PONOVNO UPORABIMO ZA KRMO PRI RIBOLOVU, RADE PA JO IMAJO TUDI NEKATERE DOMAČE ŽIVALI IN PTICE.

V ODDELKU PA SMO KUHALI TUDI BUČNO MARMELADO...

ZA IZDELAVO LE TE, SMO POTREBOVALI:

-ENO VELIKO BUČO HOKAIDO

-ENO VELIKO POMARANČO

-150 G SLADKORJA

-2 PALČKI CIMETA

BUČE SMO OLUPILI IN IZDOLBLI SEMENA. NATO SMO BUČO NAREZALI NA MAJHNE KOŠČKE. TUDI POMARANČO SMO OLUPILI IN JO NAREZALI. V POSODO SMO DALI VODO, NAREZANE BUČE, POMARANČO, SLADKOR IN CIMET. VSE SKUPAJ SMO KUHALI PRIBLIŽNO 20 MINUT OZ. TAKO DOLGO, DA JE BUČA POSTALA MEHKA. NATO SMO VSE SKUPAJ DOBRO PRETLAČILI S PALIČNIM MEŠALNIKOM, DA JE BILA STRUKTURA GLADKA. MARMELADO SMO NALILI V KOZARCE TER JIH DOBRO ZAPRLI. 

                                          



 


PA PRIJETEN  POZDRAV

SANJA






Komentarji

  1. Hvala za recept Sanja, marmelada je bila odlična!
    Prijazen pozdrav, Majda

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

TRIJE METULJI

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

VAJE ZA KOORDINACIJO IN RAVNOTEŽJE