DIŠI PO HMELJU!🍃

POZDRAVLJENI UČENCI!👋😁

KLJUB TEMU, DA SMO VESELO ZAKORAKALI V NOVO ŠOLSKO LETO - IN TO NE KAR TAKO NA DALJAVO, AMPAK ČISTO ZARES PRESTOPILI ŠOLSKI PRAG, NAŠ BLOG ŠE VEDNO OSTAJA ŽIV IN POLN ZANIMIVOSTI TER NAMIGOV ZA USTVARJANJE. 

ZAGOTOVO STE V ČUDOVITEM IN TOPLEM SEPTEMBRU, NA KAKŠNEM IZMED VAŠIH SPREHODOV V ZRAKU ZAZNALI PRAV POSEBEN VONJ. VONJ PO HMELJU! 

ALI VESTE KAJ JE HMELJ? 

HMELJ JE RASTLINA VZPENJALKA, GOJIMO JO PREDVSEM ZARADI STORŽKOV, IZ KATERIH SE PRIPRAVLJA ZAČIMBA ZA PIVO. HMELJ JE ZA NAŠO SAVINJSKO DOLINO ENA IZMED NAJZNAČILNEJŠIH RASTLIN. 


POVPRAŠJTE MALO SVOJE DEDKE IN BABICE, KAKŠNI SO NJIHOVI SPOMINI NA OBIRANJE HMELJA, ZAGOTOVO BOSTE IZVEDELI VELIKO NOVEGA IN ZANIMIVEGA!

HMELJA PA NE UPORABLJAMO LE ZA PIVO PAČ PA HMELJ POMAGA TUDI ČISTITI KRI TER SKRBI ZA DOBRO PREBAVO. DELUJE POMIRJEVALNO, POMAGA NAM PREMAGATI STRAH IN UMIRITI ŽIVČNO NAPETOST. UMIRI POSPEŠEN SRČNI UTRIP. POGOSTO LJUDJE Z NJIM NAPOLNIJO BLAZINE ALI PA SI PRIPRAVIJO POMIRJAJOČE KOPELI. S KUHANJEM HMELJEVIH KOBUL OZ. STORŽKOV LAHKO PRIPRAVIMO TUDI ČAJ, KI NAM BO POMAGAL LAŽJE ZASPATI.  

PODATKI NAJRAZLIČNEJŠIH NOVIH RAZISKAV PA KAŽEJO TUDI, DA BI HMELJ LAHKO POMAGAL PRI ZDRALVJENJU RAKAVIH OBOLENJ. KAR JE ŠE POSEBEJ POMEMBNO IN SPODBUDNO. V MESECU SEPTEMBRU, KI JE MESEC OTROŠKEGA RAKA, OZ. PRAVZAPRAV VES ČAS, SI VSI ŠE TOLIKO BOLJ ŽELIMO, DA LJUDJE - OTROCI  PREMAGAJO RAKA IN Z NASMEHOM ZAKORAKAJO LEPŠEMU JUTRI NA PROTI. 

VAS ZANIMA KAKO POTEKA OBIRANJE HMELJA? OGLEJTE SI POSNETEK! 🍃 


DANES HMELJ OBIRAMO STROJNO. VČASIH, PA SO HMELJ OBIRALI ROČNO. POTREBOVALI SO VELIKO ŠTEVILO SEZONSKIH DELAVCEV, PRI TEM OPRAVILU PA SO POMAGALI TUDI OTROCI IN SI TAKO PRISLUŽILI NEKAJ DENARJA ZA NAKUP ŠOLSKIH POTREBŠČIN PRED ZAČETKOM ŠOLSKEGA LETA. 

OGLEJTE SI NEKAJ FOTOGRAFIJ KAKO SO TO POČELI VČASIH: 

DANES SE HMELJ DO VRHA POVZPENJA PO VRVICI, NEKOČ PA SE JE OVIJAL OKOLI LESNIH PALIC, KI SO JIH PO OBIRANJU HMELJA ZLOŽILI V TAKO IMENOVANE "KOPICE".

TAKOLE SO NEKOČ NA LESEN VOZ NALOŽILI OKROGLE BALE POSUŠENEGA HMELJA. DANES IZGLEDAJO PRECEJ DRUGAČE IN TUDI PRECEJ MANJŠE TER TEŽJE SO.

TA SLIKA PRIKAZUJE MLADE "OBIRALCE" HMELJA. PREDSTAVLJAJTE SI KAKO DOLGO JE TRAJALO ROČNO OBIRANJE! 

IZJEMNO ZANIMIV IN SLIKOVIT ZAPIS O OBIRANJU HMELJA NEKOČ PA LAHKO PREBERETE TUDI TUKAJ: https://www.baba.si/obiranje-hmelja-v-savinjski-dolini-nekoc/.

ŽE PREJ SMO OMENILI, DA IZ HMELJA PRIPRAVLJAMO ZAČIMBO ZA PIVO, KER VI PIVA ŠE NE PIJETE, SI LAHKO DOMA PRIPRAVITE OKUSNO HMELJEVO LIMONADO ("OTROŠKO PIVO"), KI VAM BO POMAGALA DA SE UMIRITE.

PRIPRAVITE JO TAKOLE: 

- SOK ENE VELIKE LIMONE

- 8 KOBULIC SUHEGA HMELJA ZAVRITE V 1 DL VODE, OHLADITE

- 2 ŽLIČKI SLADKORJA

- ZAČIMBE PO IZBORU (META, LIMONSKA TRAVA, MELISA ...)

TUDI JAZ SEM PRIPRAVILA SVOJO!

VELIKO ZANIMIVEGA O HMELJARSTVU LAHKO IZVESTE TUDI V EKO MUZEJU HMELJARSTVA V ŽALCU, KJER PRIPRAVLJAJO NAJRAZLIČNEJŠE DEJAVNOSTI, NA OGLED PA JE TUDI MNOGO ZANIMIV STVARI IN PRIPOMOČKOV ZA OBIRANJE HMELJA. 

TOLIKO O HMELJU IN OBIRANJU HMELJA!

V KOLIKOR VAS ZANIMA ŠE KAJ, PA TO ZAPIŠITE V KOMENTAR IN SKUPAJ BOMO NAŠLI ODGOVOR NA VAŠE VPRAŠANJE!

PRIJETEN JESENSKI POZDRAV, 🍂🍁🍃

KATJA


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

PRAZNIČNI POGRINJKI ZA TRI MEDVEDKE

TRIJE METULJI

PIKAPOLONICE ZA SREČO IN DOBER NAMEN