FRANCE PREŠEREN

 


FRANCE PREŠEREN SE JE RODIL V VASI VRBA NA GORENJSKEM, V KMEČKI DRUŽINI. V OSNOVNI ŠOLI JE BIL TAKO PRIDEN, DA SO GA ZAPISALI V ZLATO KNJIGO. NA DUNAJU JE KONČAL PRAVNO FAKULTETO IN SE NATO VRNIL V LJUBLJANO, KJER JE IMEL SVOJO ODVETNIŠKO PISARNO.

V TEM ČASU JE NAPISAL VEČINO SVOJIH PESMI. PRI PISANJU GA JE USMERJAL TUDI NJEGOV PRIJATELJ MATIJA ČOP, KI JE BIL ZELO UČEN. MATIJA ČOP JE LETA 1835 UTONIL V SAVI, KAR JE PREŠERNA ZELO PRIZADELO. NJEGOVO SMRT JE OČITAL TUDI SEBI, KER NI ODŠEL Z NJIM NA KOPANJE, SAJ JE BIL MNENJA, DA BI GA LAHKO REŠIL, ČEPRAV TUDI SAM NI ZNAL DOBRO PLAVATI. PRIJATELJU JE POSVETIL VEČ PESMI, MED DRUGIM TUDI PESNITEV KRST PRI SAVICI, KI IMA PRED SAMIM ZAČETKOM TUDI POSVETILNI SONET MATIJI ČOPU.

FRANCE PREŠEREN JE BIL VELIKOKRAT BREZ DENARJA, KAR PA GA JE IMEL, JE DAL REVNEJŠIM. KLICALI SO GA TUDI DOKTOR FIG, FIG, KER JE OTROKOM DELIL FIGE.

ZALJUBIL SE JE V PRIMIČEVO JULIJO, KI PA GA NI HOTELA. NJEJ JE POSVETIL SONETNI VENEC IN DRUGE LJUBEZENSKE PESMI.

SVOJO ŽIVLJENSKO POT JE DELILI TUDI Z ANO JELOVŠEK, KI JE BILA PO POKLICU ŠIVILJA. BILA JE TUDI MATI NJEGOVIH TREH NEZAKONSKIH OTROK.

 

ANA JELOVŠEK

ZDRAVLJICA

ZELO ZNANO NJEGOV DELO JE POVODNI MOŽ, KI SI GA LAHKO KOT ANIMACIJO OGLEDATE TUKAJ.

FRANCE PREŠEREN DANES VELJA ZA NAJVEČJEGA SLOVENSKEGA PESNIKA. DEL NJEGOVE PESMI ZDRAVLJICA NAPISANE LETA 1844, JE BESEDILO DRŽAVNE HIMNE. FRANCE PREŠEREN JE UMRL NA ČETRTEK, 8. FEBRUARJA 1849. POKOPALI SO GA 10. FEBRUARJA V KRANJU.

 OBLETNICA NJEGOVE SMRTI JE DRŽAVNI KULTURNI PRAZNIK.

PREDEN REŠITE KRIŽANKO IN MI JO POŠLJETE, SI OGLEJTE ŠE ANIMIRANO ZGODBO O FRANCETU PREŠERNU.👀

KLIKNI IN PRISLUHNI.

ZA UTRJEVANJE SVOJEGA ZNANJA O FRANCETU PREŠERNU REŠITE KRIŽANKO, KI SE NAHAJA SPODAJ. IZPISALO SE VAM BO GESLO DANAŠNJE KRIŽANKE.

LE KAKŠNO JE? 


KULTURNI POZDRAV, UČITELJICA BARBARA

 


Komentarji

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

PRAVLJICA BABICA ZIMA

TRIJE METULJI