ŠEGE IN NAVADE PO NOVEM LETU

Mnoge stare šege in navade o silvestrovem so po večini že pozabljene, ampak so nekatere še vedno prisotne v današnjem času in se jih predvsem starejši radi spominjajo.

☘️

Po navedbah etnologa Janeza Bogataja je Novo leto najmlajši od vseh decembrskih praznikov. Silvestrovanja so se začela šele v 20. stoletju. Od novoletnih šeg pa je danes ohranjenih bolj malo.

☘️

Na novoletni dan naj bi v goste prišel prvi moški in le nato ženska. Prvo voščilo novega leta mora želeti moški.

☘️

Znano je, da so se na posameznih območjih Slovenije ob novem letu hodili umivat k vodnjaku, da bi ohranili vitalnost in mladost.

☘️

Zelo priljubljeno je bilo tudi vedeževanje oziroma napovedovanje usode, le da se to ni počelo na Silvestrovo kot zdaj, ampak na božični večer in noč. Takrat so ljudje v mrzlo vodo vlivali raztopljen vosek in iz tistih čudnih oblik sklepali vse živo: ali bodo zdravi, kako bo z živino, ali se bodo zaljubili, ali se bodo poročili.

☘️

Na novega leta dan so se otroci morali umiti z vodo, v kateri je bilo jajce, jabolko in kovanec. Jajce je simboliziralo lepoto, rdeče jabolko zdravje (rdeča lička), kovanec pa finančno obilje v prihajajočem novem letu.

☘️

Za silvestrovo je treba imeti v žepu čim več plačanih računov, s čimer naj bi v novem letu odganjali finančne težave, oblecite si rdeče spodnje perilo, saj bo to pomenilo srečo v ljubezni.

☘️

Če boste veseli na novoletno noč, boste tako tudi celo leto. Mnogi verjamejo, da bodo, tako kot bodo preživeli novoletno noč, preživeli tudi vse leto. 

☘️

Srečo prinaša, če na novega leta dan oblečete nekaj novega, nekaj starega in nekaj izposojenega.

☘️

Novo leto je tudi nov začetek, zato je preteklost treba pustiti za seboj. Temeljito pospravite stanovanje in se znebite vsega starega, pokvarjenega ali tistega, česar ne uporabljate več.

☘️

Kdor vstane zgodaj na novega leta dan, bo zgodaj vstajal vse leto. Kdor pa vstane pozno, bo vstajal pozno vse leto.

☘️

Tudi ni dobro, če na cesti najprej srečamo žensko. Pometanje na novo leto pa sprosti neznane moči. Kot piše Niko Kuret v knjigi Praznično leto Slovencev, mora dekle na novo leto pomesti sobo trikrat in odnesti smeti na vrt ter jih tam raztrositi, da bo v novem letu sadje bolje obrodilo. Pometati pa je treba od praga proti mizi in ne nasprotno, sicer bi utegnila vreči srečo čez prag.

☘️

Po svetu ljudje stopajo v novo leto z različnimi tradicijami, na mizah pa naj bi bile povsod jedi, ki simbolizirajo srečo, obilje, denar in zdravje. Poleg svinjine, ki simbolizira napredek in obilje, med te jedi nekateri uvrščajo še lečo, in sicer zaradi oblike, ki spominja na zlatnike, in sarmo, ker naj bi kuhani zeleni listi zelja spominjali na zložen denar. Tudi okrogle sladice naj bi simbolizirale srečo in bogastvo.

☘️

Silvestrov večer je sicer poimenovan po svetem Silvestru, ki goduje na zadnji dan v letu.

☘️

Pa srečno, z vražami ali brez.

 Učiteljica Dragica

Vir: https://www.pomurec.com/vsebina/60709/Novoletne_vraze__Tako_si_zagotovite_sreco_v_novem_letu

Vir: https://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/novoletne-vraze-ako-imas-na-novo-leto-dolg-ne-znebis-se-ga-vse-leto

 

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

PRAVLJICA BABICA ZIMA

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

SLOVENSKI OTROŠKI LJUDSKI PLESI