DÖDOLI - TRADICIONALNA PREKMURSKA JED

STARA PREKMURSKA JED ... VERJETNO STE SE ŽE NAMUČILI PRI IZGOVORJAVI Ö-JA, MALO PA SE BOSTE ŠE TUDI PRI KUHANJU. POSTOPEK PRIPRAVE JE SICER SILA PREPROST, VENDAR ČE JIH ŠE NISTE KUHALI, PREDLAGAM, DA SI, ČE NIMATE MOČNIH STEGEN, POIŠČETE MOŠKO POMOČ, KER DRUGAČE DÖDOLI NE BODO DÖDOLI, AMPAK ŽGANCI.SESTAVINE:
     - 500 G KROMPIRJA
     – 6 DL VODE
     – 300 G MOKE
     - SOL

ZABELA
     - 80 G SVINJSKE MASTI, KI JO LAHKO NADOMESTIŠ Z OLJEM ALI ZASEKO
     - 2 DL KISLE SMETANE
     - 110 G ČEBULE
     - SOL

PRIPRAVA:
1. KROMPIR OLUPI, GA ZREŽI NA LISTIČE (PRIBLIŽNO 5 MM) IN GA DAJ KUHAT V SLANO VODO. UPORABI VEČJI LONEC, DA BOŠ POZNEJE LAŽJE MEŠAL.


2. KO JE KROMPIR KUHAN, DODAJ PRESEJANO MOKO. 3. NE MEŠAJ, AMPAK V SREDINI S KUHALNICO NAREDI LUKNJO, DA BO VODA LAŽJE POPARILA MOKO. POKRITO KUHAJ PRIBLIŽNO 15 MINUT.4. S KUHALNICO DOBRO PREMEŠAJ. MEŠAJ TAKO DOLGO, DOKLER NE DOBIŠ GLADKE MASE (POSTATI MORA LEPLJIVA). V DÖDOLIH NE SME BITI NE GRUDIC MOKE, NE KROMPIRJA.


5. ZA ZABELO NAREŽI ČEBULO NA KOLOBARJE IN JO NA MASTI ZLATO PREPRAŽI.


6. DODAJ KISLO SMETANO IN SOL TER VSE SKUPAJ PREVRI.


7. DÖDOLE Z VILICAMI NATRGAJ V MANJŠO SKLEDO OZ. KROŽNIK.


8. ČEZNJE POLIJ ZABELO.LAHKO NAREDIŠ TUDI PRAŽENE DÖDOLE. DÖDOLE, KI JIH NISI PRELIL Z ZABELO, V PONVI NA MALO MAŠČOBE PREPRAŽI DO ZLATO RJAVE BARVE OZIROMA HRUSTLJAVE SKORJE.

DÖDOLE SMO DOMA VEDNO JEDLI KOT SAMOSTOJNO JED ZA KOSILO, DANES PA JIH VEČINOMA STREŽEJO KOT PRILOGO. ČE JIH DELAMO ZA PRILOGO, ZMANJŠAMO SESTAVINE ZA POLOVICO. ČE NE MARAMO ČEBULE, JIH LAHKO ZABELIMO Z OCVIRKI.

DOBER TEK :)

UČITELJICA NIVES

Komentarji

 1. Nives, a veš, da že dalj časa planiram, da jih poskusim narediti doma .... hvala za spodbudo, ti sporočim, kako mi bodo uspeli.
  Čudovit vikend ti želim, Majda

  OdgovoriIzbriši
 2. Nives, nazadnje sem dödole jedla pri Rajhu v Bakovcih pred tremi leti, ko je moja teta praznovala 80 let. Sama jih ne dela več, sem jih pa prej večkrat jedla izpod njene kuhalnice, ko sem bila na počitnicah. Delala jih še nisem nikoli, vendar nikoli ne reci nikoli... 😊😋🖐
  Lep pozdrav do skorajšnjega videnja,
  Mateja

  OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

PRAVLJICA BABICA ZIMA

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

SLOVENSKI OTROŠKI LJUDSKI PLESI