DÖDOLI - TRADICIONALNA PREKMURSKA JED
STARA PREKMURSKA JED ... VERJETNO STE SE ŽE NAMUČILI PRI
IZGOVORJAVI Ö-JA, MALO PA SE BOSTE ŠE TUDI PRI KUHANJU. POSTOPEK
PRIPRAVE JE SICER SILA PREPROST, VENDAR ČE JIH ŠE NISTE KUHALI, PREDLAGAM, DA
SI, ČE NIMATE MOČNIH STEGEN, POIŠČETE MOŠKO POMOČ, KER DRUGAČE DÖDOLI NE BODO
DÖDOLI, AMPAK ŽGANCI.
SESTAVINE:
- 500 G KROMPIRJA
– 6 DL VODE
– 300 G MOKE
- SOL
ZABELA
- 80 G SVINJSKE MASTI, KI JO LAHKO NADOMESTIŠ Z OLJEM ALI
ZASEKO
- 2 DL KISLE SMETANE
- 110 G ČEBULE
- SOL
PRIPRAVA:
1. KROMPIR OLUPI, GA ZREŽI NA
LISTIČE (PRIBLIŽNO 5 MM) IN GA DAJ KUHAT V SLANO VODO. UPORABI VEČJI LONEC, DA BOŠ
POZNEJE LAŽJE MEŠAL.
2. KO JE KROMPIR KUHAN, DODAJ
PRESEJANO MOKO.
3. NE MEŠAJ, AMPAK V SREDINI S
KUHALNICO NAREDI LUKNJO, DA BO VODA LAŽJE POPARILA MOKO. POKRITO KUHAJ
PRIBLIŽNO 15 MINUT.
4. S KUHALNICO DOBRO PREMEŠAJ.
MEŠAJ TAKO DOLGO, DOKLER NE DOBIŠ GLADKE MASE (POSTATI MORA LEPLJIVA). V
DÖDOLIH NE SME BITI NE GRUDIC MOKE, NE KROMPIRJA.
5. ZA ZABELO NAREŽI ČEBULO NA
KOLOBARJE IN JO NA MASTI ZLATO PREPRAŽI.
6. DODAJ KISLO SMETANO IN SOL TER VSE SKUPAJ PREVRI.
7. DÖDOLE Z VILICAMI NATRGAJ V
MANJŠO SKLEDO OZ. KROŽNIK.
8. ČEZNJE POLIJ ZABELO.
LAHKO NAREDIŠ TUDI PRAŽENE
DÖDOLE. DÖDOLE, KI JIH NISI PRELIL Z ZABELO, V PONVI NA MALO MAŠČOBE PREPRAŽI
DO ZLATO RJAVE BARVE OZIROMA HRUSTLJAVE SKORJE.
DÖDOLE SMO DOMA VEDNO JEDLI KOT
SAMOSTOJNO JED ZA KOSILO, DANES PA JIH VEČINOMA STREŽEJO KOT PRILOGO. ČE JIH
DELAMO ZA PRILOGO, ZMANJŠAMO SESTAVINE ZA POLOVICO. ČE NE MARAMO ČEBULE, JIH
LAHKO ZABELIMO Z OCVIRKI.
DOBER TEK :)
UČITELJICA NIVES
Nives, a veš, da že dalj časa planiram, da jih poskusim narediti doma .... hvala za spodbudo, ti sporočim, kako mi bodo uspeli.
OdgovoriIzbrišiČudovit vikend ti želim, Majda
Nives, nazadnje sem dödole jedla pri Rajhu v Bakovcih pred tremi leti, ko je moja teta praznovala 80 let. Sama jih ne dela več, sem jih pa prej večkrat jedla izpod njene kuhalnice, ko sem bila na počitnicah. Delala jih še nisem nikoli, vendar nikoli ne reci nikoli... 😊😋🖐
OdgovoriIzbrišiLep pozdrav do skorajšnjega videnja,
Mateja