POSKUS "ALI JAJCE LAHKO PLAVA?"


POZDRAVLJENI,

VIKEND JE ZA NAMI, PRED NAMI PA NOV USTVARJALNI TEDEN. TAKO BOMO V NOV TEDEN VKORAKALI KOT ZNANSTVENIKI. PROUČEVALI BOMO KOKOŠJE JAJCE. PRAV STE PREBRALI ... RAZISKOVALI JIH BOMO S PREPROSTIMI POSKUSI. TOREJ, NADENITE SI BELO HALJO, OČALA, ROKAVICE IN PRIPRAVITE EPRUVETE ... MALO VAS ZAFRKAVAM :)


NAVODILA ZA DELO

POTREBUJEŠ:
   - 3 KOZARCE (LAHKO ZA VLAGANJE)
   - SOL
   - 3 SUROVA JAJCA
   - VODO
   - ČAJNO ŽLIČKO
   - MERILNO POSODO


POTEK DELA:
1. VSE 3 KOZARCE PRIBLIŽNO DO POLOVICE NAPOLNI Z VODO.



2. V 2. IN 3. KOZAREC VMEŠAJ 10 ČAJNIH ŽLIČK SOLI IN MEŠAJ TOLIKO ČASA, DA SE SOL V CELOTI RAZTOPI.




3. V 3. KOZAREC POČASI IN ZELO PAZLJIVO DOLIVAJ VODO, KOT PRIKAZUJE SPODNJA SLIKA. SLANA IN NAVADNA VODA SE NE SMETA ZMEŠATI.

 

4. KAJ SE BO ZGODILO Z JAJCI, KO VSAKO POSEBEJ DAŠ V KOZAREC?

VZEMI LIST PAPIRJA IN PRERIŠI SPODNJE SLIČICE. LE-TE PREDSTAVLJAJO TVOJE KOZARCE. ČE MISLIŠ, DA BO JAJCE POTONILO, GA NARIŠI NA DNU POSODE. ČE MISLIŠ, DA BO JAJCE PLAVALO, GA NARIŠI TAM, KJER MISLIŠ, DA BO PLAVALO OZIROMA LEBDELO.


1. KOZAREC: NAVADNA VODA

2. KOZAREC: SLANA VODA

3. KOZAREC: NAVADNA IN SLANA VODA

5. VZEMI JAJCA IN VSAKO POSEBEJ DAJ V KOZAREC. KAJ SE ZGODI?


6. POGLEJ NA LIST, ČE SI PRAVILNO NAPOVEDAL.




ZAKAJ TOREJ JAJCE V SLANI VODI PLAVA, V NAVADNI PA POTONE?

VERJETNO SI ŽE UGOTOVIL, DA V MORJU VELIKO LAŽJE PLAVAMO KOT V BAZENU ALI JEZERU, KER JE SLANA VODA GOSTEJŠA OD NAVADNE OZ. SLADKE VODE. PREPROSTO BI LAHKO REKLI, DA JE SLANA VODA TEŽJA OD NAVADNE. ZARADI TEGA JAJCE V NAVADNI VODI TUDI POTONE, KER JE NAVADNA VODA LAŽJA OD JAJCA. Z DRUGIMI BESEDAMI, JAJCE JE TOREJ TEŽJE OD NAVADNE VODE IN POTONE. V SLANI VODI PA JE JAJCE LAŽJE OD SLANE VODE IN PLAVA. JAJCE PA LAHKO TUDI LEBDI OZ. PLAVA NA SREDINI KOZARCA NA MEJI MED SLANO IN NAVADNO VODO. JAJCE V NAVADNI VODI POTONE IN SE USTAVI TER PLAVA NA MEJI SOLNICE.


UPAM, DA STE UŽIVALI OB RAZISKOVANJU. PRIDITE POKUKAT SPET JUTRI, KO BOMO IZVEDLI POSKUS "POSKOČNO GOLO JAJCE".


UČITELJICA NIVES

Komentarji

  1. Razmišljam: Ali je izid poskusa enak, če vzameš kuhano jajce?
    Sicer pa že komaj čakam na jutrišnje znanstveno delo in ponovno druženje s tabo,
    Mateja

    OdgovoriIzbriši
  2. Sama sem zelo uživala v raziskovanju Nives, super ideja :)
    Prepričana sem, da imamo za tale poskus doma vsi vse potrebne sestavine .
    Prijazen pozdravček, Majda

    OdgovoriIzbriši
  3. Zelo zanimivo. In v katerem je piščanček?

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

PRAVLJICA BABICA ZIMA

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

SLOVENSKI OTROŠKI LJUDSKI PLESI