SLOVENSKE PISANICE

 IZDELOVANJE BELOKRANJSKIH PISANIC JE KOT ENA IZMED ENOT VPISANA V REGISTER NESNOVNE KULTURNE DEDIŠČINE POD EID: 2-00013.

 IME ENOTE: IZDELOVANJE BELOKRANJSKIH PISANIC SINONIMI IMENA ENOTE: ADLEŠIČKE PISANICE.

OGLEJ SI KRATEK POSNETEK

https://www.youtube.com/watch?v=fBIX6o5y3ik

 

SLOVENSKE PISANICE SODIJO MED NAJLEPŠE PRIMERKE OKRAŠENIH VELIKONOČNIH JAJC V EVROPI. VSAKA POKRAJINA IMA ZANJE POSEBNO IME, ZNAČILNE MOTIVE IN NAČIN IZDELAVE. NA KOROŠKEM JIH IMENUJEJO PISÁNKE, NA ŠTAJERSKEM PISANKE, V PREKMURJU IN PORABJU JIH POZNAJO KOT REMÉNKE, REMENICA REČEJO PONEKOD NA ŠTAJERSKEM IN V PREKMURJU, BELOKRANJČANI JIM PRAVIJO PISANICE, PIERHA PA JE IME ZANJE V BENEŠKI SLOVENIJI. PREKMURSKE REMENICE IN ŠKRABANKE, BRKINSKI PIRHI, ADLEŠIŠKE PISANICE IN BELOKRANJSKE DRSANKE SO POZNANE ŽE STOLETJA, SKRIVNOSTI NJIHOVE IZDELAVE SE PRENAŠAJO IZ RODA V ROD. ETNOLOŠKO ZBIRKO PA DOPOLNJUJEJO TUDI NOVI NAČINI IZDELOVANJA, MED NJIMI PREBADANJE JAJČNE LUPINE, KAR JE ZNAČILNOST VRHNIŠKIH PIRHOV.

 
POMEN VELIKONOČNEGA JAJCA

JAJCE JE INDOEVROPSKI POMLADNI SIMBOL, PODOBA NOVEGA ŽIVLJENJA IN RODOVITNOSTI.

NEKOČ SO RDEČE PISANICE MLADA DEKLETA PODARJALA FANTOM KOT IZRAZ LJUBEZNI, PA TUDI RAZOČARANJA, UŽALJENOSTI IN ZBADLJIVOSTI. NANJE SO ZAPISALE SVOJE MISLI IN JIH FANTOM PREDALE NA VELIKO SOBOTO ALI VELIKONOČNI PONEDELJEK, KO SO JE RAZVEDELO, »KOJI KOGA RAD IMA«, KOT SE NADALJUJE BESEDILO BELOKRANJSKEGA KOLA, KI SO GA PLESALI OB PREDAJI PIRHOV.

BARVANJE Z NARAVNIMI BARVILI

DANES SE ZA BARVANJE VELIKONOČNIH PIRHOV, KLJUB PESTRI IZBIRI SINTETIČNIH BARVIL, ZNOVA UVELJAVLJAJO NARAVNA BARVILA, KOT SO TO POČELE NAŠE BABICE. MORDA JE NAJBOLJ RAZŠIRJENO BARVANJE JAJC V ČEBULNIH OLUPKIH, KI PIRHE OBARVAJO V ORANŽNO-RDEČE. RUMENE ODTENKE DOBITE Z BARVANJEM S SVETLIMI ČEBULNIMI LISTI, KUMINO, KAMILICAMI, OGNJIČEM, MODRE ODTENKE Z BOROVNICAMI, ČRNIM RIBEZOM IN RDEČIM ZELJEM, ZELENO BODO JAJCA OBARVALI LISTI PETERŠILJA, BREZE, KOPRIVE ALI ŠPINAČE, NARAVNO RDEČE BARVILO PA DOBIMO IZ REZIN RDEČE PESE, MALINOVEGA SIRUPA IN BROŠČA. MALINE ALI ČRNI RIBEZ PA JAJCA OBARVAJO LISASTO IN MAROGASTO.

ČEBULNI PIRHI

BARVANJE S KUHANJEM JAJC V ČEBULNIH OLUPKIH JE OHRANJENA IN PRILJUBLJENA TEHNIKA V SLOVENIJI ŠE DANES. NA SUROVO JAJCE NAMESTIMO RASTLINO, NAJPOGOSTEJE SE UPORABLJAJO DETELJICA, CVETOVI IN RAZLIČNE TRAVE. DA SE MED KUHANJEM RASTLINA NE PREMAKNE, JE TREBA JAJCE DOBRO OVITI V GAZO, NEKOČ PA SO UPORABLJALI KAR ŽENSKE NAJLONKE. PO KUHANJU SE NA MESTU, KJER SMO POSTAVILI RASTLINO, JAJCE NE OBARVA IN OHRANI NARAVNO BARVO.

PREDSTAVLJAM VAM NEKAJ PISANIC, KI IMAJO TUDI POSEBNA IMENA

REMENKEVROČA KUHANA, LAHKO TUDI IZPIHANA JAJCA, JE TREBA PREMAZATI S ŠELAKOM, ZMEŠANIM S ŠPIRITOM IN JIH DOBRO ZLOŠČITI S KRPO, DA DOBIJO PRAVI SIJAJ. NATO SE JAJCA POBARVA Z BARVAMI ZA LES. V MAJHNE KRPICE IZ BLAGA SE DAJO RAZLIČNE BARVE, NATO SE JIH ZAVEŽE IN NAMOČI V RAZTOPINO ŠELAKA IN ŠPIRITA. JAJCA SE NAJPREJ POBARVA S SVETLIMI, NATO PA ŠE S TEMNEJŠIMI BARVAMI. KO SO JAJCA POBARVANA IN OHLAJENA, SLEDI OKRAŠEVANJE S TEHNIKO POPRASKANJA S TAPETNIŠKIM NOŽEM IN STARO BRITVIJO.

DRSANKEV VEČJEM LONCU SKUHAMO ČEBULNE OLUPKE, KI NAJ VREJO VSAJ DVE URI, NATO JE TREBA TEKOČINO OHLADITI IN PRECEDITI, ŠELE NATO SE VANJO POTOPIJO JAJCA – LAHKO SO TUDI RAČJA, GOSJA ALI NOJEVA. JAJCA JE TREBA SKUHATI, RAHLO NAJ VREJO, DOKLER NISO LEPO RJAVO OBARVANA. KO SE JAJCA OHLADIJO IN POSUŠIJO, SE PO POVRŠINI JAJC DRSA Z OLFA NOŽEM IN DELA VZORCE.

PISANICE
V PISAČ (TO JE LESENA PRIPRAVA S KOVINSKIM VIJAČKOM, OP. A.) SE POLOŽIJO KOŠČKI ČEBELJEGA VOSKA. VOSEK SE SEGREVA NAD PLAMENOM, DA POSTANE TEKOČ, NATO PA SE PO NARAVNI JAJČNI LUPINI PIŠEJO MOTIVI. KO JE TO UMETNIŠKO DELO OPRAVLJENO, JE TREBA JAJCA OBARVATI V RDEČI BARVI, KI SE JO PRIPRAVI IZ RDEČEGA KREP PAPIRJA, NAMOČENEGA V MRZLI VODI. NA RDEČE OBARVANO JAJCE SE PISANJE MOTIVOV ŠE ENKRAT PONOVI, JAJCA PA SE NATO SKUHAJO V ČRNI BARVI ZA TEKSTIL, KO SO KUHANA, JIH JE TREBA DOBRO OBRISATI. IZPIHANO PISANICO NA KONCU OKRASIMO S COFOM IZ RDEČE VOLNE.

KAKŠNA PA BODO  VAŠA POBARVANA JAJČKA? NAJLEPŠA, KAJNE?

LEP, PISANI POZDRAV POŠILJA UČITELJICA DRAGICA

Vir:

https://mojaslovenija.net/tema-meseca-pisanice-na-slovenskem/

https://ustvarjalneroke.si/diy-remenke-drsanke-in-pisanice-so-slovenski-tradicionalni-pirhi/

https://www.youtube.com/watch?v=fBIX6o5y3ik

 

 


Komentarji

  1. Kako pregledno si vse predstavila Dragica. V 1.b razredu smo pirhe barvali v torek in sicer v čebulnih olupkih. Zelo lepo so nam uspeli s pomočjo travic in rožic nabranih okoli šole.
    Prijetne praznike ti želim, Majda

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala, Majda. Pomladni pozdrav!

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

TRIJE METULJI

CAKE POPS

RECEPT ZA BOŽIČNE MANDLJEVE ZVEZDICE