VELIKONOČNI HREN MOJE BABICE



VELIKONOČNI PRAZNIKI SO. PRIPRAVITI BO POTREBNO VELIKONOČNI ZAJTRK. K TEMU SPADA TUDI HREN.
PRI VSAKI HIŠI GA PRIPRAVIJO DRUGAČE: NA KOROŠKEM (OD KODER JE MOJA MAMA) GA PRIPRAVIJO  Z JABOLKI, V OKOLICI MARIBORA Z NARIBANO RDEČO PESO, V ZGORNJI SAVINSKI DOLINI PA Z JAJCI. MOJE SESTRE PA GA DOSTIKRAT PRIPRAVIJO KAR S KISLO SMETANO.
HREN NAVADNO PRIPRAVIMO KOT PRILOGO ALI NAMAZ
PRI NAS DOMA JE BILO ŽE OD NEKDAJ VELIKO LJUDI, ZATO SI JE OČETOVA MAMA RECEPT ZA HREN PRILAGODILA.
HREN JE PRIPRAVILA KOT JAJČNO SOLATO S HRENOM IN VELIKO RAZREDČENEGA KISA. TO SOLATO SMO JEDLI (ODRASLI) IZ SKUPNE SKLEDE, OTROKOM PA SO JO SERVIRALI V SKODELICAH, KAMOR SO SI POTEM NADROBILI KRUH (TUDI ODRASLI, ČE SO ŽELELI) IN SOLATO POJEDLI.
ZAME JE TO NAJBOLJŠI VELIKONOČNI HREN. BREZ NJEGA ZAME SPLOH NI VELIKONOČNEGA ZAJTRKA.

NAJ VAM PREDSTAVIM RECEPT.

SESTAVINE: (ZA 1 OSEBO)

-      1 VELIKA ŽLICA NARIBANEGA HRENA  ALI ENA ZVRHANA ŽLIČKA HRENA IZ KOZARČKA,
-      1 NARIBANO ALI NA DROBNO NAREZANO TRDO KUHANO JAJCE,
-      SOL PO OKUSU,
-      ŽLICA OLJA (MENI JE NAJLJUBŠE BUČNO),
-      1 DL RAZREDČENEGA KISA.

                    

PRIPRAVA:

  1. POLEG SESTAVIN POTREBUJEŠ  SOLATNO SKODELICO, ŽLICO IN NOŽ ALI STRGALO.
  2. V SKODELICO NAREŽI ALI GROBO NASTRGAJ ENO TRDO KUHANO JAJCE.
  3. DODAJ NARIBAN HREN, SOL IN OLJE. (NAMESTO SOLI LAHKO DODAŠ VEGETO (TAKO JE TO SOLATO PRIPRAVLJAL  MOJ OČE.). SOLATA PA JE ZELO OKUSNA, ČE JI DODAŠ MEŠANICO SOLATNIH ZELIŠČ (S TEM PA JO SEDAJ PRIPRAVLJAM JAZ.)).
  4. NA KONCU DODAŠ RAZREDČEN KIS,Z ŽLICO DOBRO PREMEŠAŠ IN SOLATA JE GOTOVA.

                             

POSKUSITE TO HRENOVO SOLATO. RES JE OKUSNA.

VESELE VELIKONOČNE PRAZNIKE VAM  ŽELIM.
OSTANITE ZDRAVI IN SREČNO.
                                                               UČITELJICA ANGELIKA

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

PRAVLJICA BABICA ZIMA

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

SLOVENSKI OTROŠKI LJUDSKI PLESI