MED IN DRUGI ČEBELJI PRIDELKI

POZDRAVLJENI VSI, KI NAS SPREMLJATE!

DANES SE BOMO POSVETILI ČEBELJIM PRIDELKOM. ALI POZNATE ŠE KATERI DRUG ČEBELJI PRIDELEK, RAZEN MEDU? 

VESTE, ČEBELJI PRIDELKI SO ZELO, ZELO ZDRAVI. 

PREBERITE SI NEKAJ ZANIMIVOSTI O NJIH, NATO PA SE LOTITE KVIZA, KI SEM GA PRIPRAVILA ZA VAS IN PREVERITE KOLIKO STE SI ZAPOMNILI.

(Zanimivosti so povzete s spletne strani: https://www.worldbeeday.org/si/ali-ste-vedeli/91-med-in-drugi-cebelji-pridelki.html) 

MED

MED JE BIL TISOČLETJA EDINO SLADILO, DANES PA VEMO, DA IMA POLEG TEGA DA HRANO POSLADKA TUDI MNOGE DRUGE POZITIVNE UČINKE ZA ZDRAVJE. JE TUDI  ODLIČNO HRANILO IN NAS POMIRJA.

ČEBELAR MEDU NE DODA ALI NE ODVZAME NIČESAR. RES PA JE, DA MED S ČASOM (ČE GA NE PORABIMO) IZGUBLJA HRANILNE VREDNOSTI, KOT SLADILO PA JE ŠE VEDNO BOLJŠI OD NAVADNEGA SLADKORJA.

NAJBOLJE ZA MED JE, DA JE SHRANJEN V SUHEM, HLADNEM IN TEMNEM PROSTORU.

ZELO POMEMBNO JE, DA MEDU V ČAJ NE DODAJAMO TAKOJ KO JE ČAJ SKUHAN, SAJ MED S PREGREVANJEM IZGUBI NEKATERE HRANLJIVE SNOVI.

POGOSTO SE ZGODI, DA MED KRISTALIZIRA. ALI VESTE, DA TO PRAVZAPRAV POMENI, DA JE MED NARAVEN IN KAKOVOSTEN? KRISTALIZACIJA JE NEKAJ POPOLNOMA NARAVNEGA. MED LAHKO PONOVNO UTEKOČINIMO V VODNI KOPELI, KATERE TEMPERATURA NE SME BITI VIŠJA OD 40°C.

MED LAHKO DODAMO RAZLČINIM JEDEM – MLEKU, PECIVU, JOGURTU, NARAVNIM SOKOVOM …


(Dostopno na spletnem naslovu: https://bit.ly/2UG3v1p) 

CVETNI PRAH

CVETNI PRAH JE ZELO BOGAT Z BELJAKOVINAMI IN VSEBUJE ZA ČLOVEKA ZELO POMEMBNE VITAMINE.

V KOLIKOR STE POGLEDALI VČERAJŠNJO OBJAVO O ČEBELAH IN OPRAŠEVANJU (https://ustvarjalnoprezivljanjeprostegacasa.blogspot.com/2020/11/cebele-in-oprasevanje.html) ŽE VESTE, DA ČEBELE CVETNI PRAH NABIRAJO NA RASTLINAH, NATO PA Z NJIM OPRAŠIJO DRUGE RASTLINE NEKAJ PA GA ODNESEJO V SATOVJE ČEBELNJAKA. POZNAMO DVE VRSTI CVETNEGA PRAHU, KI IMATE ZELO ZANIMIVI IMENI. PRVA JE IZKOPANEC – SAJ GA IZ SATJA IZKOPLJEMO, DRUGA PA OSMUKANEC, SAJ ČEBELICAM CVETNI PRAH PADE IZ NOG, KO SE ŽELIJO PREBITI SKOZI MREŽICO OSMUKALNIKA.  

CVETNI PRAH JE NAJBOLJE NAMOČITI V KOZARCU VODE PREDEN GA ZAUŽIJEMO. BITI PA MORAMO PAZLJIVI, SAJ PRI VELIKO LJUDEH POVZROČA ALERGIJO, ZATO GA PRVIČ VZAMEMO ZELO MALO.

CVETNI PRAH JE PRIPOROČLJIVO HRANITI NA HLADNEM V TEMNI EMBALAŽI.

MATIČNI MLEČEK

MATIČNI MLEČEK JE PRAVZAPRAV HRANA S KATERO ČEBELE HRANIJO DO TRI DNI STARE ČEBELJE LIČINKE, MATICO PA VSE ŽIVLJENJE.

TA ČEBELJI PRIDELEK JE ODLIČNO PREHRANSKO DOPOLNILO PREDVSEM ZA STAREJŠE LJUDI, SAJ IZBOLJŠUJE SPLOŠO POČUTJE TER DELOVANJE MOŽGANOV.

UŽIVAMO GA V ZELO MAJHNIH KOLIČINAH.

PROPOLIS

LAHKO BI GA IMENOVALI TUDI ZAKLAD IZ PANJA, SAJ JE NARAVNI ANTIBIOTIK. ČEBELE S PROPOLISOM PREVLEČEJO NOTRANJOST PANJA IN GA TAKO ZAŠČITIJO PRED VLAGO, VETROM IN MIKROBI.

PROPOLIS UPORABLJAMO KOT MEŠANICO Z ALKOHOLOM ALI VODO. MNOGO PRIPRAVKOV, KI VSEBUJEJO PROPOLIS PA LAHKO KUPIMO TUDI V LEKARNI.

VOSEK

ČEBELE DELAVKE VOSEK IZLOČAJO IZ VOSKOVNIH ŽLEZ, ZA NJIH JE ŠE POSEBEJ POMEMBEN PRI GRADNJI SATOVJA IN POKRIVANJA Z MEDOM NAPOJENIH CELIC.

SVEŽ VOSEK ZELO PRIJETNO DIŠI, VODNJ SPOMINJA NA MED, PROPOLIS IN CVETNI PRAH.

VOSEK SE POGOSTO DODA KREMAM, SAJ PRIPOMORE K MEHKOBI KOŽE.

ČEBELJI STRUP

VSI DOBRO VEMO, DA ČEBELA PIČI. A BREZ SKRBI, ČEBELA VAS NEBO PIČILA KAR TAKO. PIČI ZGOLJ TEDAJ, KO SE POČUTI OGROŽENO.

STE VEDELI, DA SO PRED ČEBELNJAKOM ČEBELE STRAŽARKE? TE STRAŽIJO SVOJ DOM, ZATO SE ČEBELNJAKU NIKOLI NE SMEMO PREVEČ PRIBLIŽATI.

ČEBELJI STRUP JE IZJEMNO POMEMBEN, SAJ GA UPORABLJAJO ZA POMOČ LJUDEM, KI SO ALERGIČNI NA ČEBELJI PIK– S ČEBELJIM STRUPOM, ŽELIJO ZDRAVNIKI DOSEČI, DA BI BILI LJUDJE VSE MANJ IN MANJ OBČUTLJIVI NANJ. 

SEDAJ PA JE ČAS ZA KVIZ! ŽELIM VAM OBILICO ZABAVE PRI REŠEVANJU! (KLIKNITE NA BESEDO KVIZ ZA PRIKAZ)

SEDAJ PA VAM ŽELIM LE ŠE LEP IN PRIJETEN S SONCEM OBSIJAN DAN!

UČITELJICA KATJA


Komentarji

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

PRAVLJICA BABICA ZIMA

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

TRIJE METULJI